OIE

Brnabić: Nećemo povećati kvotu za vetroparkove, investitore ćemo birati na tenderima

Brnabic-Izgradnja-novih-vetroparkova-zavisice-od-ponude-na-tenderima

Foto: Twitter/SerbianPM

Objavljeno

06.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da se u narednom periodu neće povećavati kvote za garantovanu otkupnu cenu struje dobijene iz vetroparkova i da će izgradnja novih vetroparkova pre svega zavisiti od najniže cene na tenderima.

Brnabić je odgovarajući na pitanja novinara da li će se, pored projekata izgradnje vetroparkova u Vojvodini, graditi i vetroparkovi u Timočkoj krajini, budući da za to postoji zainteresovanost, rekla da je Zakon o energetici predvideo kvotu od 500 MW garantovane otkupne cene i da su aktuelni projekti najvećim delom popunili tu kvotu, preneo je Tanjug.

Ona je dodala da će se o tome razgovarati sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

„Nije trend u Evropi da se povećavaju kvote, već je trend takav da se ide na tender i da posao dobije ko ponudi najnižu cenu”, rekla je Brnabić.

Ona je objasnila da to znači da bi novi vetroparkovi mogli da se grade u zavisnosti od ponude investitora i da ne veruje da bi moglo da dođe do povećanja te kvote u našoj zemlji s obizirom na to da pratimo trendove u Evropskoj uniji po tom pitanju.

„Mislim da će onaj ko ponudi najmanju cenu moći da gradi vetroparkove”, dodala je Brnabić.

Na kraju godine ističe važeći model podsticanja OIE

Na kraju godine ističe Uredba o podsticajnim merama za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i iz visokoefikasne kombinovane proizvodnje električne i toplotne energije koja predviđa subvencije ili fid-in tarife za vlasnike vetroparkova, ali i drugih postojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije (OIE).

Energetska zajednica je prošle godine predložila Srbiji da uvede sistem podsticaja OIE koji je više zasnovan na tržišnim principima, kao što su aukcije i tenderi, kao i da ukine fid-in tarife. Međutim, ima mišljenja da promena sadašnjeg sistema subvencionisanja OIE nije u interesu Srbije.

Ministarstvo rudarstva i energetike radi na pripremi novog pravnog okvira, a Miloš Banjac, pomoćnik ministra energetike za OIE i energetsku efikasnost, izjavio je da je model fid-in tarifa za podsticanje OIE prevaziđen i sledeći korak su fid-in premije i aukcije, ali nije precizirao kakav će biti novi model.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

6. jun 2018. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

6. jun 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

6. jun 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

6. jun 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage