Električna energija

Makedonija i Bugarska potpisale novi memorandum za povezivanje dan-unapred tržišta

Makedonija-i-Bugarska-potpisale-novi-memorandum-za-povezivanje-dan-unapred-trzista-elektricne-energije

Foto: Ministarstvo energetike Bugarske

Objavljeno

22.05.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.05.2018.

Komentari

0

Podeli

Makedonija i Bugarska su potpisale memorandum o razumevanju o povezivanju dan-unapred tržišta električne energije, u skladu sa planovima da spoje tržišta u drugom kvartalu 2019. godine.

Memorandum, koji su potpisali makedonski ministar privrede Krešnik Bekteši i bugarska ministarka energetike Temenuška Petkova ima za cilj da se stvori „jednaka pravna i regulatorna osnova“ za povezivanje dan-unapred tržišta dve zemlje pod „nediskriminatornim i fer uslovima“, saopštilo je bugarsko Ministarstvo energetike.

„Jedan od ciljeva ove inicijative je da se naša zemlja priključi unutrašnjem tržištu električne energije jugoistočne Evrope (JIE) da bi se tržišnim učesnicima ponudile nove poslovne prilike za prekograničnu trgovinu, što bi omogućilo povećanje efikasnosti, konkurentne cene i više standarde usluga“, izjavio je Bekteši.

Memorandum je potpisan u prisustvu bugarskog premijera Bojka Borisova i njegovog makedonskog kolege Zorana Zaeva (na fotografiji), pod okriljem Inicijative za energetsko povezivanje regiona Zapadnog Balkana 6, koju sprovodi Sekretarijat Energetske zajednice.

“Ovo je prvi konkretan korak ka uspostavljanju regionalnog povezivanja tržišta električne energije. Međutim, da bi ovaj korak imao svoj pravi smisao, moraju se ukloniti pravne i regulatorne barijere u članicama Energetske zajednice i zemljama članicama EU,” rekao je Dirk Bušle, zamenik direktora Sekretarijata, koji je prisustvovao ceremoniji potpisivanja memoranduma.

“Svi akteri moraju da čine trajne napore da obezbede punu primenu mrežnih pravila i smernica Trećeg energetskog paketa i privedu kraju proces reformisanja Ugovora o osnivanju Energetske zajednice,” dodao je Bušle.

Potpisivanju ovog memoranduma je prethodio memorandum o povezivanju dan-unapred tržišta koji su aprilu potpisali Bugarska energetska berza (IBEX), Makedonski operator prenosnog sistema (MEPSO), Energetska regulatorna komisija Makedonije i Operator prenosnog sistema Bugarske (ESO).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

22. maj 2018. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

22. maj 2018. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

22. maj 2018. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

22. maj 2018. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači