Životna sredina

Dodeljeni prvi EBRD zeleni inovacioni vaučeri, prijave za drugi ciklus do 30. aprila

Slika: BGEN

Objavljeno

14.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Zeleni inovacioni vaučeri Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za inovativna rešenja u različitim oblastima privrede uručeni su predstavnicima deset srpskih malih i srednjih preduzeća (MSP), izabranih među 78 prijavljenih projekata u prvom ciklusu.

Ukupna vrednost ovih vaučera iznosi 150.000 evra. Dodeljeni su kao podsticaj projektima koji nude inovativna rešenja u oblasti zelenih tehnologija i smanjenja štetnih uticaja na klimatske promene. Sredstva su namenjena angažovanju naučnika i istraživača sa kojima će firme zajedno realizovati projekte u roku od šest meseci.

Zelenu inovacionu vaučer šemu pokrenuo je EBRD, decembra prošle godine, u saradnji sa austrijskim programom DRIVE (Delivering Resource Efficiency InVEstments), i uz pomoć sredstava koje je obezbedila Italija kroz Centralno-evropsku inicijativu (Central European Initiative).

Dobitnici vaučera u prvom ciklusu su: Biofor System d.o.o. sa Poljoprivrednim fakultetom (Beograd) u sektoru hemije; PG Marko Čarnić iz Begeča sa novosadskim Institutom BioSense u poljoprivredi; Dogama d.o.o.sa Građevinskim fakultetom iz Novog Sada, Muvaround d.o.o. sa Poljoprivrednim fakultetom i Inovacionim centrom Fakulteta za mašinski inžinjering iz Beograda; Dorado d.o.o, sa Fakultetom inženjerskih nauka iz Kragujevca i IMS institutom iz Beograda; Energia gas and power d.o.o. sa Inovacionim centrom za napredne tehnologije iz Niša i Matematičkim institutom SANU; GOMMA Line d.o.o. sa Fakultetom inženjerskih nauka iz Kragujevca; NS Koncept d.o.o. sa beogradskim Mašinskim fakultetom; Avalon Partners d.o.o. sa beogradskim Elektrotehničkim fakultetom;  i ESENSA d.o.o. sa Institutom za molekularnu genetiku i genetski inženjering iz Beograda.

Ceremonija uručenja vaučera održana je u hotelu Crown Plaza u Beogradu, 13. marta, a prisustovali su joj i Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, Daniel Berg, direktor EBRD u Srbiji i Terry McCallion, direktor tima za energetsku efikasnost i klimatske promene EBRD-a.

Otvoren poziv za prijave za drugi ciklus

Berd je nakon uručenja vaučera najavio da je od juče otvoren poziv malim i srednjim preduzećima, kao i istraživačkim i razvojim centrima, institutima i fakultetima  da se prijave za drugi ciklus. Rok za podnošenje prijava je 30. april na sajtu http://inovacionivauceri.ebrd.rs, gde se mogu naći i detaljnije informacije o uslovima prijavljivanja.

Šemom vaučera EBRD želi da poveća inovacioni kapacitet malih i srednjih preduzeća u oblasti zelenih tehnologija i efikasnije upotrebe resursa. Ideja je da preduzeća u okviru programa sarađuju sa domaćim istraživačko-razvojnim organizacijama, uglavnom fakultetima i institutima.

Projekti se kofinansirani inovacionim vaučerima u vrednosti do 20.000 evra po projektu, navodi EBRD u saopštenju, i dodaje da je uslov da preduzeća snose najmanje 10 odsto ukupnih troškova.

Svaka firma može da se prijavi samo za jedan vaučer, a u okviru tog projekta može da sarađuje sa najviše tri lokalne organizacije koje se bave istraživanjem radi efikasnijeg upravljanja resursima koje koriste za proizvodnju.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kvalitet-vazduha-eu

EU uvodi oštrija pravila za najštetnije zagađivače vazduha

14. mart 2018. - Novim pravilima postavljaju se stroža ograničenja za 2030. godinu za zagađivače vazduha sa ozbiljnim uticajem na zdravlje

Emisije iz industrije proizvodnje plastike će se utrostručiti do 2050. godine

Emisije iz proizvodnje plastike na putu da se do 2050. godine utrostruče

14. mart 2018. - Istraživači upozoravaju da bi emisije gasova sa efektom staklene bašte iz proizvodnje plastike mogle da se utrostruče do 2050. godine

Ecocourt business 3×3 – Prijavite se za ekološki turnir u basketu

Ecocourt Business 3×3 – prijavite se za ekološki turnir u basketu

14. mart 2018. - Edukort poziva sve kompanije da se prijave za učešće na ekološkom turniru u basketu, koji će se održati 18. maja na Adi Ciganliji

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

14. mart 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji