Energetska efikasnost

Petrol dobio posao digitalizacije daljinskog grejanja u Austriji

Osam opština na Kosovu* dobija sisteme daljinskog grejanja

Photo: Pixabay

Objavljeno

06.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka energetska grupa Petrol potpisala je sporazum sa austrijskom energetskom kompanijom Wien Energie za obavljanje prve faze digitalizacije mreže daljinskog grejanja u okrugu Dunav grad u Beču, saopštio je Petrol.

Projekat DigitalIntelligent Smart Networks – District Heating (DISNet-DH) trebalo bi da pomogne kompaniji Wien Energie da poboljša snabdevanje i energetsku efikasnost.

Petrol, koji upravlja sa 22 mreže daljinskog grejanja u Sloveniji, će do maja napraviti termo-hidrauličnu mrežu za bečku kompaniju kako bi se uspostavio sveobuhvatan pregled tačaka kupovine, mreže za toplu vodu i izvora proizvodnje, kao i radnih parametara snage, temperature, protoka i pritiska.

Ovakav model pokazuje gde su najveći gubici i uska grla u sistemu, što vlasniku olakšava odlučivanje o ulaganjima, kako bi mrežu učinio što efikasnijom i poboljšao rad sistema.

Petrol, takođe, planira da konkuriše za drugu fazu projekta, koji Wien Energie namerava da započne u leto 2019. Druga faza uključuje prebacivanje sa statičkog modeliranja na optimizaciju u realnom vremenu, zasnovanu na prognozama vremena i predviđanju potrošnje energije u narednim danima, što bi pomoglo u smanjenju troškova proizvodnje i distribucije.

Prema saopštenju, Petrol je već instalirao ili će instalirati sisteme pametnog daljinskog grejanja u Bugarskoj (Sofija), Srbiji (Beograd, Novi Sad), Sloveniji (Ljubljana, Maribor, Velenje, Trbovlje), Hrvatskoj (Zagreb, Osijek, Sisak), BiH (Tuzla) i Italiji (Bolcano).

Slovenačka kompanija, kako je navela u saoštenju, radi na ugovaranju novih poslova u Austriji, ali i ulasku na tržišta Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Uskoro poziv subvencije domacinstva energetsku efikasnost 137 gradova opstina Srbije

Uskoro poziv za subvencije za domaćinstva za energetsku efikasnost u 137 gradova i opština Srbije

6. mart 2018. - Odziv lokalnih samouprava na poziv za subvencije za mere povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima veći je nego prošle godine

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

6. mart 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

6. mart 2018. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

6. mart 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.