Električna energija

MEPSO od leta gradi 100 kilometara novih dalekovoda

MEPSO od leta gradi 100 kilometara novih dalekovoda

Slika: Pixabay

Objavljeno

28.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Makedonski operator prenosnog sistema MEPSO objavio je poziv za 14 miliona evra vredan tender za gradnju četiri nova dalekovoda napona po 110 kV na 100 kilometara duge prenosne mreže.

Tender je otvoren za kompanije iz celog sveta. Krajni rok za podnošenje prijava je 16. april.

Reč je o dalekovodima koji će biti građeni na postojećoj trasi koja povezuje stanice Bitola 1-Prilep, Skoplje 4-Veles, Štip-Ovčje Polje i Veles-Ovčje Polje. Svi ovi dalekovodi stari su oko 50 godina i postavljeni su na armirano-betonskim stubovima koji će biti zamenjeni čelično-rešetkastim.

Izvođači radova će, između ostalog, imati obaveze da pripreme dizajn i ostalu tehničku dokumentaciju, nabave material i opremu, sagrade pristupne puteve, instaliraju, testiraju i provere objekte, objavljeno je u pozivu.

Radovi počinju 2.jula 2018 i trajaće oko 18 meseci. Ovaj projekat MEPSO finansira iz sopstvenih sredstava kao i zajma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Tender će se sprovoditi putem e-nabavke, korištenjem EBRD portala za e-nabavke klijenata (ECEPP), gde se zainteresovane firme mogu i prijaviti.

Ovaj projekat je deo investicionog ciklusa za revitalizaciju mreže u Makedoniji, vrednog više od 50 miliona evra i započetog pre šest meseci kada su MEPSO i konzorcijum Siemens – SisKon potpisali ugovor o revitalizaciji trafostanice 400/110kV Dubrovo, vredan 4.6 miliona evra.

Investicioni ciklus uključuje, osim trafostanice Dubrovo, i radove na 110 kV dalekovodu koji povezuje stanice Štip i Probitštip, rekonstrukciju trafostanica Bitola, Valandovo 2, Oslomej i Skopje 4 – projekat vredan oko 8 miliona evra, kao i nabavku i ugradnju nove opreme za trafostanice u hidroelektranama Globočica, Špilje, Vrutok i Tikveš.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

28. februar 2018. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

28. februar 2018. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

28. februar 2018. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

28. februar 2018. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana