OIE

Hrvatska ostvarila energetske ciljeve za 2020, ima potencijal da postane hab JIE

Hrvatska ostvarila ciljeve u OIE i energetskoj efikasnosti za 2020

Slika: Evropska komisija

Objavljeno

01.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska ima potencijal da postane glavno energetsko čvorište Jugoistočne Evrope s obzirom na svoje hidropotencijale i obilje sunčeve i energije vetra koje još nisu dovoljno iskorišćene, rekao je prilikom posete Hrvatskoj Maroš Ševčovič, potpredsednik Evropske komisije (EK) zadužen za energetsku uniju.

Ševčovič je naveo da Hrvatska ima taj potencijal, ali da ako želi da postane energetsko čvorište onda mora da primeni sva pravila tržišta i stvori čvrste veze sa državama–članicama kao i sa susednim zemljama na području Jugoistočne Evrope kako bi se poboljšala sigurnost snabdevanja i olakšala trgovina električnom energijom i gasom, prenose hrvatski mediji.

Potpredsednik Evropske komisije posetio je Hrvatsku samim krajem januara, u okviru druge turneje posvećene ispunjavaju ciljeva Energetske unije. Cilj posete je da se razmotri priprema nacionalnog energetskog i klimatskog plana za period 2021-2030, razvoj hrvatskog unutrašnjeg energetskog tržišta i njegova uloga u regionalnoj saradnji.

Na konferenciji Nova hrvatska energetska strategija, koju je organizovao dnevnik Jutarnji list u Zagrebu, Ševčovič je naglasio da je Hrvatska sa 28 odsto energije koja dolazi iz obnovljivih izvora dostigla, i čak premašila nacionalne ciljeve za 2020, kada su u pitanju obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost.

Šefčovič je ipak naglasio da bez obzira na ove pozitivne rezultate, Hrvatska mora da nastavi da ulaže napore u tom pravcu, posebno sada kada je privredni rast dobio na zamahu i kada je cena obnovljive energije pala.

“To je važno kako bismo zajedno postigli i ciljeve iz obaveza koje proizlaze iz Pariskog sporazuma”, rekao je Ševčovič u intervjuu za Jutarnji list, i dodao da u vreme četvrte industrijske revolucije, on ohrabruje i Hrvatsku i sve druge članice EU da investiraju u nacionalne ciljeve koji se tiču energetike i klime do 2030.

Ševčovič je rekao i da je još jedna prednost Hrvatske njena geografska lokacija kada je u pitanju prekogranična trgovina obnovljivom energijom, i kao najbolji primer saradnje na tom nivou naveo CESEC inicijativu Evropske komisije za saradnju zemalja centralne i jugoistočne Evrope.

Ova Inicijativa je pokrenuta 2015, kako bi se omogućilo sigurnije snabdevanje gasom u zemljama-članicama EU u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, a septembra prošle godine je proširena na električnu energiju, energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

1. februar 2018. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

1. februar 2018. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

1. februar 2018. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

1. februar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti