OIE

Peti sajam RENEXPO Water&Energy u Beogradu sredinom aprila

Peti sajam RENEXPO Water Energy u Beogradu od 24. do 26. aprila

Photo: REECO

Objavljeno

25.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Program ovogodišnjeg, petog sajma RENEXPO® Water&Energy fokusiraće se na bioenergetiku – biogas, biomasu, hidroenergetiku, energiju vetra, upravljanje vodama, energetsku efikasnost, toplotne pumpe, fotonapon, e-mobilnost i investicije u regionu.

Manifestacija će biti održana u periodu od 24. do 26. aprila u Beogradu, u Belexpo centru. Kako najavljuje organizator, ove godine se očekuje više od 100 izlagača iz 20 zemalja, 2.500 posetilaca i 600 interesenata za stručne konferencije.

Organizaciji RENEXPO sajma tradiconalno prethodi sastanak Savetodavnog odbora čiji je cilj da okupi domaće i međunarodne eksperte, poveže buduće partnere i razmotri implementaciju projekata iz obnovljivih izvora energije (OIE) i energetske efikasnosti (EE) u zemlji.

Ovog puta sastanku su prisustvovala 22 predstavnika ministarstava, ambasada, vladinih agencija i instituta, kao i strukovnih udruženja, a razgovorao se o postignutom kao i planovima za razvoj energetskog i vodnog sektora, navodi se u saopštenju REECO doo (Renewable Energy Exhibition and Conference Group).

Najavljeni su, između ostalog, novi programi ostvarivanja energetske strategije, unapređenja OIE, kao što su Winter Package, mogućnost uvođenja net-metering programa, veća eksploatacije solarne energije, širenje tržišta energije vetra, razvoj energetske efikasnosti u zgradarstvu.

Naglašeno je da su obnovljivi resursi, biogas i biomasa strateški za proizvodnju električne, ali i toplote energije, uspostavljene feed-in tarife za energiju proizvedenu iz otpada i geotermalnih izvora.

Heike Burghard, predstavnik nemačkog partnerstva za vodu (GWP)  i  Evropskog centra za obuku i kompetentnost za sektor otpadnih voda u podunavskoj regiji – TCC Danubius, održala je kratku prezentaciju o vodnom sektoru u regionu i predložila efikasne metode rešavanja.

Ključne metode trenutno su informisanje i prenošenje iskustva, što je  i osnovna misija RENEXPO® platforme od osnivanja, kao i više investiranja u izgradnju kapaciteta, i dobro organizovanoj regionalnoj i institucionalnoj podršci i saradnji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

25. januar 2018. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

25. januar 2018. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

25. januar 2018. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

25. januar 2018. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik