OIE

Slovenačka Agencija za energetiku izabrala projekte koji će dobiti subvencije za OIE i kogeneraciju

Slovenacka Agencija za energetiku izabrala projekte koji ce dobiti subvencije za OIE i kogeneraciju

Photo: Pixabay

Objavljeno

12.01.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

12.01.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Slovenačka Agencija za energetiku izabrala je 93 projekta snage 98 MW, koji će dobiti državne subvencije za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i za visoko efikasnu kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije.

Ukupna vrednost tendera bila je deset miliona evra, a među projektima dominiraju vetroelektrane.

Na javnom pozivu stiglo je 240 prijava sa elektranama snage 195 MW, a odabrano je 93 projekata, sa ukupnom snagom od 98 MW. Sledeći tender Agencija će objaviti u februaru 2018. godine.

Javni poziv za  dodelu subvencija Agencija za energetiku je objavila 5. septembra 2017. godine, a odluka o izboru 8. januara. Sredstva namenjena subvencijama određena su na osnovu dozvoljenog godišnjeg porasta u sredstvima za podršku, a koja su ranije utvrđena usvajanjem godišnjeg energetskog bilansa Republike Slovenije.

Među 93 odabrana projekta 88 MW se odnosi na obnovljive izvore energije, a 10 MW na kogenerativna postrojenja na fosilna goriva. Među projektima iz OIE najzastupljenije su vetroelektrane sa 37 vetroparkova snage 81 MW.

Projekti se, kako navodi Ministarstvo infrastrukture, moraju sprovesti za tri odnosno pet godina ako je reč o zahtevnijim investicijama. U tom periodu proizvođači moraju pribaviti i licencu za proizvodni pogon, ili gube mogućnost da dobiju subvenciju.

Agencija za energetiku je javni poziv objavila u skladu sa smernicama za državnu pomoć Evropske unije. Troškove subvencionisanja finansiraju krajni potrošači u Sloveniji.

Podrša proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije organizovano je najvećim delom preko tendera. Javne pozive objavljuje svake godine Agencija za energetiku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

12. januar 2018. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

12. januar 2018. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

12. januar 2018. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

12. januar 2018. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta