Životna sredina

U oktobru počinje projekat podrške EU primeni Pariskog sporazuma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj

U oktobru počinje projekat podrske EU primeni Pariskog sporazuma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj

Photo: Pixabay

Objavljeno

10.01.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.01.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Projekat podrške Evropske unije sprovođenju Pariskog sporazuma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj trebalo bi da počne u oktobru.

Projekat “Podrška EU za klimatske akcije korisnicima IPA II – Prelazak na nisku emisiju štetnih gasova i klimatski otporne ekonomije na Zapadnom Balkanu i u Turskoj” odnosi se na Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju, Kosovo*, Crnu Goru, Srbiju i Tursku.

“Cilj projekta je da pomogne zapadnom Balkanu i Turskoj da izgrade svoje kapacitete za primenu Pariskog sporazuma i za razvoj ekonomija sa niskim emisijama štetnih materija otpornih na klimatske promene”, navodi se u javnom obaveštenju Evropske komisije o tenderskoj proceduri.

Tenderska dokumentacija u ovom restriktivnom postupku, kako se ističe, biće spremna krajem februara.

Evropska komisija kao jedan od rezultata projekta očekuje jačanje zahteva za monitoring, izveštavanje, akreditaciju i verifikaciju (MRAV) usmeren na operatore, regulatore i verifikatore u okviru Sistema za trgovanje emisijama EU.

„Većina korisnika IPA II dosad je ratifikovala Pariski sporazum ili su započeli postupke, i planiraju sprovođenje aktivnosti koji će ga pdoržati. Projekat će omogućiti jačanje svesti o rezultatima i odredbama Pariskog sporazuma i zakonodavstvu EU koje se trenutno primenjuje, ali i pomoći u poboljšanju kapaciteta za razvoj sveobuhvatnih i dokazanih energetskih i klimatskih strategija i odabrati odgovarajuće politike i mere kako bi se dostigli ciljevi smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte“, navodi se u obaveštenju Evropske komisije.

Prioritet će biti priprema integralnih akcionih planova za energetiku i klimatske promene, kao i prilagođavanje za aktivnosti povodom klimatskih promena.

Projekat će podržati napore Zapadnog Balkana i Turske, koji su započeti kroz prethodnu inicijativu IPA II Multi-country Programme 2016 action, ali će takođe nastaviti sa klimatskim akcijama koje se sprovode kroz višegodisnji program Environment and Climate Regional Accession Network (ECRAN) project (2013-2016).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

10. januar 2018. - Naučnici iz Švedske su razvili metod korišćenja veštačke inteligencije za identifikaciju toksičnih hemikalija zasnovan isključivo na poznavanju molekularne strukture

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

10. januar 2018. - Evropski parlament je usvojio Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Količina ambalaže 2040. godine mora da bude 15 odsto manja nego sada

rec-harlingen spalionica otpada

Hrana koja se uzgaja u blizini spalionica otpada kontaminirana supstancama visokog rizika

10. januar 2018. - Biomonitoringom emisija u Slovačkoj i Holandiji otkriveni su visoki nivoi perzistentnih organskih zagađivača (POPs) u hrani i životnoj sredini u blizini spalionica otpada

kvalitet-vazduha-eu

EU uvodi oštrija pravila za najštetnije zagađivače vazduha

10. januar 2018. - Novim pravilima postavljaju se stroža ograničenja za 2030. godinu za zagađivače vazduha sa ozbiljnim uticajem na zdravlje