Životna sredina

U oktobru počinje projekat podrške EU primeni Pariskog sporazuma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj

U oktobru počinje projekat podrske EU primeni Pariskog sporazuma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj

Photo: Pixabay

Objavljeno

10.01.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.01.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Projekat podrške Evropske unije sprovođenju Pariskog sporazuma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj trebalo bi da počne u oktobru.

Projekat “Podrška EU za klimatske akcije korisnicima IPA II – Prelazak na nisku emisiju štetnih gasova i klimatski otporne ekonomije na Zapadnom Balkanu i u Turskoj” odnosi se na Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju, Kosovo*, Crnu Goru, Srbiju i Tursku.

“Cilj projekta je da pomogne zapadnom Balkanu i Turskoj da izgrade svoje kapacitete za primenu Pariskog sporazuma i za razvoj ekonomija sa niskim emisijama štetnih materija otpornih na klimatske promene”, navodi se u javnom obaveštenju Evropske komisije o tenderskoj proceduri.

Tenderska dokumentacija u ovom restriktivnom postupku, kako se ističe, biće spremna krajem februara.

Evropska komisija kao jedan od rezultata projekta očekuje jačanje zahteva za monitoring, izveštavanje, akreditaciju i verifikaciju (MRAV) usmeren na operatore, regulatore i verifikatore u okviru Sistema za trgovanje emisijama EU.

„Većina korisnika IPA II dosad je ratifikovala Pariski sporazum ili su započeli postupke, i planiraju sprovođenje aktivnosti koji će ga pdoržati. Projekat će omogućiti jačanje svesti o rezultatima i odredbama Pariskog sporazuma i zakonodavstvu EU koje se trenutno primenjuje, ali i pomoći u poboljšanju kapaciteta za razvoj sveobuhvatnih i dokazanih energetskih i klimatskih strategija i odabrati odgovarajuće politike i mere kako bi se dostigli ciljevi smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte“, navodi se u obaveštenju Evropske komisije.

Prioritet će biti priprema integralnih akcionih planova za energetiku i klimatske promene, kao i prilagođavanje za aktivnosti povodom klimatskih promena.

Projekat će podržati napore Zapadnog Balkana i Turske, koji su započeti kroz prethodnu inicijativu IPA II Multi-country Programme 2016 action, ali će takođe nastaviti sa klimatskim akcijama koje se sprovode kroz višegodisnji program Environment and Climate Regional Accession Network (ECRAN) project (2013-2016).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

10. januar 2018. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

10. januar 2018. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

10. januar 2018. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

10. januar 2018. - Narodna banka je objavila podatke o zelenim kreditima za četvrti kvartal 2023, u kojem je zabeležen rast od pet odsto, dok je na godišnjem nivou rast 29,1 odsto