Životna sredina

U oktobru počinje projekat podrške EU primeni Pariskog sporazuma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj

U oktobru počinje projekat podrske EU primeni Pariskog sporazuma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj

Photo: Pixabay

Objavljeno

10.01.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.01.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Projekat podrške Evropske unije sprovođenju Pariskog sporazuma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj trebalo bi da počne u oktobru.

Projekat “Podrška EU za klimatske akcije korisnicima IPA II – Prelazak na nisku emisiju štetnih gasova i klimatski otporne ekonomije na Zapadnom Balkanu i u Turskoj” odnosi se na Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju, Kosovo*, Crnu Goru, Srbiju i Tursku.

“Cilj projekta je da pomogne zapadnom Balkanu i Turskoj da izgrade svoje kapacitete za primenu Pariskog sporazuma i za razvoj ekonomija sa niskim emisijama štetnih materija otpornih na klimatske promene”, navodi se u javnom obaveštenju Evropske komisije o tenderskoj proceduri.

Tenderska dokumentacija u ovom restriktivnom postupku, kako se ističe, biće spremna krajem februara.

Evropska komisija kao jedan od rezultata projekta očekuje jačanje zahteva za monitoring, izveštavanje, akreditaciju i verifikaciju (MRAV) usmeren na operatore, regulatore i verifikatore u okviru Sistema za trgovanje emisijama EU.

„Većina korisnika IPA II dosad je ratifikovala Pariski sporazum ili su započeli postupke, i planiraju sprovođenje aktivnosti koji će ga pdoržati. Projekat će omogućiti jačanje svesti o rezultatima i odredbama Pariskog sporazuma i zakonodavstvu EU koje se trenutno primenjuje, ali i pomoći u poboljšanju kapaciteta za razvoj sveobuhvatnih i dokazanih energetskih i klimatskih strategija i odabrati odgovarajuće politike i mere kako bi se dostigli ciljevi smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte“, navodi se u obaveštenju Evropske komisije.

Prioritet će biti priprema integralnih akcionih planova za energetiku i klimatske promene, kao i prilagođavanje za aktivnosti povodom klimatskih promena.

Projekat će podržati napore Zapadnog Balkana i Turske, koji su započeti kroz prethodnu inicijativu IPA II Multi-country Programme 2016 action, ali će takođe nastaviti sa klimatskim akcijama koje se sprovode kroz višegodisnji program Environment and Climate Regional Accession Network (ECRAN) project (2013-2016).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dri revizija upravljanje opasnim otpadom

Izveštaj revizora o opasnom otpadu u Srbiji: ne zna se koliko ga ima, ko ga stvara, kako se tretira

10. januar 2018. - Izveštaj o reviziji "Upravljanje opasnim otpadom" Državna revizorska institucija pripremila je za period 2020-2021.

Električni i elektronski otpad

Električni i elektronski otpad: Gde u Srbiji reciklirati i može li se od starih uređaja zaraditi

10. januar 2018. - Suočeni sa nedostatkom informacija, većina ljudi odustane od reciklaže, tako da stari uređaj završi u komunalnom otpadu ili u podrumu

Otpad je resurs: EU uvodi strožiju regulativu i zabranjuje izvoz plastičnog otpada

Otpad je resurs: EU uvodi strožiju regulativu i zabranjuje izvoz plastičnog otpada

10. januar 2018. - Evropski parlament je podržao predlog o uvođenju strožijih pravila o otpremanju otpada iz zemlja Evropske...

form energy iron air battery first factory

U SAD 2024. počinje serijska proizvodnja gvožđe-vazduh baterija – deset puta jeftinijih od litijumskih

10. januar 2018. - Form Energy je nedavno izabrao lokaciju za svoju prvu fabriku i to u državi Zapadna Virdžinija (SAD) i najavio početak radova za ovu godinu