Životna sredina

U oktobru počinje projekat podrške EU primeni Pariskog sporazuma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj

U oktobru počinje projekat podrske EU primeni Pariskog sporazuma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj

Photo: Pixabay

Objavljeno

10.01.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.01.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Projekat podrške Evropske unije sprovođenju Pariskog sporazuma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj trebalo bi da počne u oktobru.

Projekat “Podrška EU za klimatske akcije korisnicima IPA II – Prelazak na nisku emisiju štetnih gasova i klimatski otporne ekonomije na Zapadnom Balkanu i u Turskoj” odnosi se na Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju, Kosovo*, Crnu Goru, Srbiju i Tursku.

“Cilj projekta je da pomogne zapadnom Balkanu i Turskoj da izgrade svoje kapacitete za primenu Pariskog sporazuma i za razvoj ekonomija sa niskim emisijama štetnih materija otpornih na klimatske promene”, navodi se u javnom obaveštenju Evropske komisije o tenderskoj proceduri.

Tenderska dokumentacija u ovom restriktivnom postupku, kako se ističe, biće spremna krajem februara.

Evropska komisija kao jedan od rezultata projekta očekuje jačanje zahteva za monitoring, izveštavanje, akreditaciju i verifikaciju (MRAV) usmeren na operatore, regulatore i verifikatore u okviru Sistema za trgovanje emisijama EU.

„Većina korisnika IPA II dosad je ratifikovala Pariski sporazum ili su započeli postupke, i planiraju sprovođenje aktivnosti koji će ga pdoržati. Projekat će omogućiti jačanje svesti o rezultatima i odredbama Pariskog sporazuma i zakonodavstvu EU koje se trenutno primenjuje, ali i pomoći u poboljšanju kapaciteta za razvoj sveobuhvatnih i dokazanih energetskih i klimatskih strategija i odabrati odgovarajuće politike i mere kako bi se dostigli ciljevi smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte“, navodi se u obaveštenju Evropske komisije.

Prioritet će biti priprema integralnih akcionih planova za energetiku i klimatske promene, kao i prilagođavanje za aktivnosti povodom klimatskih promena.

Projekat će podržati napore Zapadnog Balkana i Turske, koji su započeti kroz prethodnu inicijativu IPA II Multi-country Programme 2016 action, ali će takođe nastaviti sa klimatskim akcijama koje se sprovode kroz višegodisnji program Environment and Climate Regional Accession Network (ECRAN) project (2013-2016).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

10. januar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

10. januar 2018. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

10. januar 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

10. januar 2018. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić