x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

U oktobru počinje projekat podrške EU primeni Pariskog sporazuma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj

10.01.2018. | Komentari: 0Autor:

Photo: Pixabay
U oktobru počinje projekat podrške EU primeni Pariskog sporazuma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj

Projekat podrške Evropske unije sprovođenju Pariskog sporazuma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj trebalo bi da počne u oktobru.

Projekat “Podrška EU za klimatske akcije korisnicima IPA II – Prelazak na nisku emisiju štetnih gasova i klimatski otporne ekonomije na Zapadnom Balkanu i u Turskoj” odnosi se na Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju, Kosovo*, Crnu Goru, Srbiju i Tursku.

“Cilj projekta je da pomogne zapadnom Balkanu i Turskoj da izgrade svoje kapacitete za primenu Pariskog sporazuma i za razvoj ekonomija sa niskim emisijama štetnih materija otpornih na klimatske promene”, navodi se u javnom obaveštenju Evropske komisije o tenderskoj proceduri.

Tenderska dokumentacija u ovom restriktivnom postupku, kako se ističe, biće spremna krajem februara.

Evropska komisija kao jedan od rezultata projekta očekuje jačanje zahteva za monitoring, izveštavanje, akreditaciju i verifikaciju (MRAV) usmeren na operatore, regulatore i verifikatore u okviru Sistema za trgovanje emisijama EU.

“Većina korisnika IPA II dosad je ratifikovala Pariski sporazum ili su započeli postupke, i planiraju sprovođenje aktivnosti koji će ga pdoržati. Projekat će omogućiti jačanje svesti o rezultatima i odredbama Pariskog sporazuma i zakonodavstvu EU koje se trenutno primenjuje, ali i pomoći u poboljšanju kapaciteta za razvoj sveobuhvatnih i dokazanih energetskih i klimatskih strategija i odabrati odgovarajuće politike i mere kako bi se dostigli ciljevi smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte”, navodi se u obaveštenju Evropske komisije.

Prioritet će biti priprema integralnih akcionih planova za energetiku i klimatske promene, kao i prilagođavanje za aktivnosti povodom klimatskih promena.

Projekat će podržati napore Zapadnog Balkana i Turske, koji su započeti kroz prethodnu inicijativu IPA II Multi-country Programme 2016 action, ali će takođe nastaviti sa klimatskim akcijama koje se sprovode kroz višegodisnji program Environment and Climate Regional Accession Network (ECRAN) project (2013-2016).

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.