Energetska efikasnost

Pojačan pristup GIZ ORF-EEa ublažavanju klimatskih promjena u zemljama JIE

Slika: Pixabay

Objavljeno

23.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), koji je u regiji aktivan već od 2008. godine, posvećeno nastavlja sa radom na jačanju kapaciteta partnerskih zemalja JIE u okviru sektora energetske efikasnosti, između ostalog, kroz pružanje podrške regionalnoj saradnji i razmjeni.

U okviru nove faze provođenja aktivnosti, koja je inicirana krajem ovog ljeta, ORF-EE nastoji osvježiti i intenzivirati pristup provođenja reformi u energetskom sektoru u jugoistočnoj Evropi. Naime, projekat će u okviru svog rada u predstojećem periodu značajnije raditi na proširenim mjerama zaštite klime, čime bi se proširio fokus rada ORF-EEa u regionu.

Nadilazeći svoje dosadašnje napore u okviru energetske efikasnosti, projekat Njemačke razvojne saradnje će raditi i na održivoj urbanoj mobilnosti, time primjenjujući sveobuhvatniji pristup doprinošenju ublažavanju klimatskih promjena.

Jačanje angažmana predstavnika političkog i civilnog sektora JIE

Fokus nove faze provođenja aktivnosti u okviru GIZ ORF-EEa je na pojačanom angažmanu predstavnika/ca političkog i civilnog sektora iz JIE po pitanju implementacije sektorski relevantnih EU propisa, kao i šire. Opšti cilj je da se kroz regionalne mreže pruži podrška partnerskim zemljama regiona u primjeni EU propisa iz domena energije i klimatske zaštite, zatim pri implementaciji EU i globalnih sektorskih strategija, kao i kroz podršku pri prenošenju i primjeni relevantne zakonske stečevine EU u nacionalne pravne sisteme JIE zemalja.

ORF-EE nastoji zemlje regiona podržati u usvajanju i primjeni integrisanog pristupa ublažavanja klimatskih promjena u skladu sa sektorskom politikom EU, te u skladu sa uslovima i odgovornostima koje su države regiona preuzele na sebe u okviru Pariškog ugovora.

Cilj je intenzivirati regionalnu razmjenu i prenošenje najboljih praksi (eng. best practices) putem regionalnih mreža, okupljajući predstavnike i predstavnice parlamenata, ministarstava, civilnog sektora, te druge bitne interesne strane u zemaljama JIE, sa namjerom ujedinjavanja snaga, a u cilju rješavanja bitnih pitanja na polju energetske efikasnosti i klimatskih promjena.

Fokus Otvorenog regionalnog fonda za JIE – Energetska efikasnost, u sledećim godinama, je na uskoj saradnji sa ministarstvima odgovornim za energiju i okoliš u zemljama regiona. Ovo se odnosi i na pojačanu saradnju i angažman drugih institucija, poput udruženja opština,  opština, glavnih gradova i gradova uopšteno, uključujući sektor civilnog društva i parlamentarce JIE, a sve u cilju unaprijeđenja kvaliteta života u JIE, te doprinošenja globalnim naporima zaštite klime.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

23. decembar 2017. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

Uskoro poziv subvencije domacinstva energetsku efikasnost 137 gradova opstina Srbije

Uskoro poziv za subvencije za domaćinstva za energetsku efikasnost u 137 gradova i opština Srbije

23. decembar 2017. - Odziv lokalnih samouprava na poziv za subvencije za mere povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima veći je nego prošle godine

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

23. decembar 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

23. decembar 2017. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja