OIE

Kina ulaže u grčke vetroparkove, IEA podržava ulaganja u obnovljivu energiju

Kina ulaze u grcke vetroparkove, IEA podrzava ulaganja u obnovljivu energiju

Slika: Pixabay

Objavljeno

04.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Shenhua grupa preuzela je udeo od 75 odsto u četiri vetroparka grčke firme Copelouzos. To je prva kineska investicija u vetroparkove u Grčkoj, i dolazi u danu kada je studija IEA otkrila da trenutna politika ne može da obezbedi dugoročnu energetsku tranziciju i kada su pojedine privatne kompanije optužile grčku vladu da ugrožava tržište obnovljivih izvora energije.

Preuzimanje vetroparkova je primena Sporazuma o razvoju, koji su u junu potpisali najveći kineski proizvođač uglja i jedan od najvećih proizvođača električne energije Shenhua i grčka kompanija Copelouzos, i koji predviđa saradnju u sektoru zelene energije i modernizaciji elektrana u Grčkoj i susednim državama. Procenjena vrednost je 3 milijarde evra.

Drugi konkretan ugovor, takođe potpisan ovom prilikom, 2. novembra, je trostrani Memorandum o razumevanju između kompanija Shenhua, Public Power Corporation (PPC) i Copelouzos, o ulasku kineske kompanije kao partnera u zajedničko preduzeće PPC i Copelouzosa – PPC Solar solutions, saopštieno je iz grčke kompanije Copelouzos.

Istog dana Međunarodna agencija za energetiku predstavila je detaljnu analizu grčke energetske politike.

“Grčka ima ogroman neiskorišćeni potencijal za obnovljivu energiju, i podržavamo njene napore da ga iskoristi povezivanjem ostrva sa energetskim sistemom kopna”, izjavio je izvršni direktor  Fatih Birol.

Izveštaj takođe navodi da je poslednjih godina Grčka načinila značajan napredak u reformama energetskog sektora.

“Vlada Grčke bi trebalo da sprovede dugoročni, stabilan i tržišno orjentisan zakonodavni okvir za podršku obnovljivim izvorima energije, uz uprošćene administrativne procedure sa sistemom “jednog šaltera” i plan aukcija do 2020”, predlaže se u izveštaju.

Energetske kompanije uznemirene “kasnim” amandmanima na zakon o OIE

Grčka vlada je nedavno usvojila amandam na zakon o izgradnji, koji se odnosi na hibridne elektrane na OIE na ostrvima, koja nisu povezana sa elektroenergetskim sistemom na kopnu, preneo je portal Euractiv.

Zakon iz 2016. je predviđao obavezu raspisivanja tendera za sve projekte za OIE na osnovu najniže cene i potpisivanje ugovora sa najekonomičnijim projektom, kako bi se smanjio trošak proizvedene energije.

Međutim, amandman je uveo drugačiju proceduru za dva pilot projekta na ostrvima Tilos i Ikaria. Ovi projekti će potpasti pod šemu iz 2006. i dobiće stari ugovor o pomoći i subvencijama, koji će biti direktno dodeljen.

Osim ovih projekata, nova pravila će se odnositi i na nešto mlađe projekte (bez ekološke dozvole), koji su dobili novac od EU, delimično ili u celini.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

4. novembar 2017. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

4. novembar 2017. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

4. novembar 2017. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

4. novembar 2017. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači