Električna energija

Kompanija Shell počinje direktnu prodaju struje potrošačima u Turskoj

Kompanija Shell pocinje direktnu prodaju struje potrosacima u Turskoj

Photo: Pixabay

Objavljeno

12.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Shell se sprema da počne direktnu prodaju struje potrošačima u Turskoj pošto je protekle tri godine na turskom tržištu bila veleprodajni trgovac elektricne energije. Ova kompanija, koja radi u Turskoj pod imenom Shell Energy, će usmeriti svoj delatnosti na industrijske potrošače električne energije.

Kompanija Shell je prisutna u Turskoj od 1923. godine radeći sa naftom i naftnim derivatima. Ona sada planira da proširi svoje aktivnosti u proizvodnji i distribuciji prirodnog gasa, električne energije i drugih izvora energije, javili su turski mediji.

Generalni direktor kompanije Shell Energy Europe David Wells je izjavio da je firma spremna da prodaje struju direktno potrošačima u Turskoj posle sličnih poduhvata na tržištima Velike Britanije, Nemačke i Italije. „Turski energetski sektor je uspeo da postigne brzi rast u skladu sa povećanom potražnjom za energijom,“ rekao je on.

Kompanija Shell je prisutna na tržištu prirodnog gasa u Turskoj već 10 godina i ona je bila prvi privatni izvoznik gasa iz te zemlje, rekao je generalni direktor Shell Energy, dodajući da tržište gasom u Turskoj nije liberalizovano u istoj meri kao i tržište električne energije jer državna firma Petroleum Pipeline Corporation (BOTAŞ) kontroliše oko 80 odsto tržišta.

Firma Royal Dutch Shell pod čijim okriljem radi Shell Energy A.S. je odlučila da proširi svoje aktivnosti na polju obnovljivih izvora energije jer njeni stručnjaci predviđaju da će globalna potražnja za naftom dostići vrhunac u sledećih desetak godina i da će ustupiti mesto energiji iz obnovljivih izvora.

Generalni direktor kompanije Shell Ben Van Beurden je izjavio nedavno da je kompanija promenila svoj način razmišljanja zbog niskih cena nafte, dodajući da će Shell objaviti planove za povećavanje svog prisustva na tržištu obnovljive energije u kome će osnovno usmerenje biti na električnu energiju zbog porasta potražnje za električnim vozilima.

Kompanija Shell je saopštila da namerava da investira milijardu dolara (850 milion evra) godišnje u novosnovani sektor Novih energija koji je formiram 2016. godine radi razvoja vodonično-kiseoničnkih gorivnih ćelija i biogoriva za avijaciju i transportnu industriju kao zamena za naftu.

Kompanija Shell je najveći snabdevač energijom iz obnovljivih izvora u SAD.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

12. oktobar 2017. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

12. oktobar 2017. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

12. oktobar 2017. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

12. oktobar 2017. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović