Električna energija

Nemačka traži od Energetske zajednice da pomogne u rešavanju spora između EMS-a i KOSTT-a

Slika: Pixabay

Objavljeno

13.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka vlada zatražila je od Centra za rešavanje sporova i pregovaranje Sekretarijata Energetske zajednice da pomogne u pregovorima između Srbije i Kosova kako bi se rešio dugogodišnji spor između srpskog i kosovskog operatora prenosnog sistema, Elektromreže Srbije (EMS) i KOSTT-a.

Sekretarijat Energetske zajednice je saopštio da će kontaktirati vlade Srbije i Kosova i organizovati proces medijacije u bliskoj budućnosti.

U saopštenju Energetske zajednice se navodi da je nemačka vlada posebno zabrinuta zbog toga što „ovaj spor ometa ulaganja u energetski sektor u regionu i blokira integraciju regionalnog energetskog tržišta na Zapadnom Balkanu“.

Posredovanje u sporu između EMS-a i KOSTT-a takođe je predviđo programom CONNECTA o regionalnom energetskom tržištu šest zemlja Zapadnog Balkana, koji Sekretarijat sprovodi za potrebe Evropske komisije.

Sekretarijat je već posredovao u rešavanju bilateralnih sporova između EMS-a i KOSTT-a, što je rezultiralo zaključivanjem dva bilateralna sporazuma.

U septembru 2014. godine, KOSTT i EMS su potpisali Operativni sporazum (Inter-TSO) o  mreži i upravljanju sistemima koji je trebalo da okonča spor između dva operatera. Operativni sporazum i prateći tehnički aneksi odnose se na operativni deo Okvirnog sporazuma koji su dva operatera potpisali u Beču početkom 2014. godine. Okvirni sporazum je tada pozdravljen kao prvi sporazum koji je potpisan između kompanija iz Srbije i Kosova.

Međutim, ovi sporazumi nisu sprovedeni i spor još uvek u praksi nije prevaziđen.

Kao prepreka za saradnju EMS-a i KOSTT-a u srpskim medijima su se prošle godine pominjala politička pitanja, odnosno primena sporazuma koji su sklopljeni u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Srbija i Kosova uz posredovanje EU. U okviru tog procesa u avgustu 2015. godine sklopljeni su i sporazumi u oblasti energetike, ali je i njihova primena problematična.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

microsoft-obnovljivi-kapaciteti.

Microsoft potpisao najveći korporativni ugovor o otkupu zelene energije ikada

13. septembar 2017. - Ugovor kompanija Microsoft i Brookfield je skoro osam puta vredniji od najvećeg korporativnog ugovora o otkupu električne energije do sada

Slovenackoj termoelektrani TES zatvaranje vec u naredne tri godine

Slovenačkoj termoelektrani TEŠ preti zatvaranje već u naredne tri godine

13. septembar 2017. - Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je da će se jedina termoelektrana na ugalj u zemlji i pripadajući rudnik verovatno zatvoriti pre roka

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

13. septembar 2017. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

13. septembar 2017. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine