Životna sredina

BiH dobija 19 miliona evra za projekte zaštite životne sredine

Slika: Savet ministara BiH

Objavljeno

04.08.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.08.2017.

Komentari

0

Podeli

Nemačka će obezbediti 19 miliona evra za projekte zaštite životne sredine u oblasti energetike i sakupljanje i prečišćavanje voda u Bosni i Hercegovini na osnovu sporazuma koji je potpisan 3. avgusta u Sarajevu.

Sporazum između Saveta ministara BiH i Vlade Nemačke na osnovu koga se BiH stavljaju na raspolaganje ta sredstva potpisali su ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i ambasadorka Nemačke u toj zemlji Kristijane Hofman (Christiane Hohmann).

Za dodatne mere zaštite životne sredine u energetskom sektoru biće izdvojeno 5,5 miliona evra,  za projekat odvoda i prečišćavanja otpadnih voda u Zenici 13 miliona evra, a dodatnih milion evra biće izdvojeno za relizaciju i nadgledanje projekata.

U Zenici bi trebalo da bude izgrađeno mehaničko-biološko postrojenje za tretman otpadnih voda kapaciteta 80.000 ekvivalentna broja stanovnika. U planu je da se obnove postojeći i izgrade novi kolektori. Projekt bi trebalo biti završen  2021. godine.

Prošle godine je najavljeno da ukupan budžet ovog projekta iznosi 19, 5 miliona evra i da bi trebalo da bude finansiran sredstvima koje će nemačka vlada obezbediti putem razvojne banke KfW, i švajcarska vlada preko Državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO). Deo sredstava trebalo bi da obezbede i gradske vlasti i Javno-komunalnog preduzeća VIK.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

4. avgust 2017. - Evropski parlament je usvojio Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Količina ambalaže 2040. godine mora da bude 15 odsto manja nego sada

rec-harlingen spalionica otpada

Hrana koja se uzgaja u blizini spalionica otpada kontaminirana supstancama visokog rizika

4. avgust 2017. - Biomonitoringom emisija u Slovačkoj i Holandiji otkriveni su visoki nivoi perzistentnih organskih zagađivača (POPs) u hrani i životnoj sredini u blizini spalionica otpada

kvalitet-vazduha-eu

EU uvodi oštrija pravila za najštetnije zagađivače vazduha

4. avgust 2017. - Novim pravilima postavljaju se stroža ograničenja za 2030. godinu za zagađivače vazduha sa ozbiljnim uticajem na zdravlje

Emisije iz industrije proizvodnje plastike će se utrostručiti do 2050. godine

Emisije iz proizvodnje plastike na putu da se do 2050. godine utrostruče

4. avgust 2017. - Istraživači upozoravaju da bi emisije gasova sa efektom staklene bašte iz proizvodnje plastike mogle da se utrostruče do 2050. godine