x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

BiH dobija 19 miliona evra za projekte zaštite životne sredine

04.08.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Savet ministara BiH
BiH dobija 19 miliona evra za projekte zaštite životne sredine

Nemačka će obezbediti 19 miliona evra za projekte zaštite životne sredine u oblasti energetike i sakupljanje i prečišćavanje voda u Bosni i Hercegovini na osnovu sporazuma koji je potpisan 3. avgusta u Sarajevu.

Sporazum između Saveta ministara BiH i Vlade Nemačke na osnovu koga se BiH stavljaju na raspolaganje ta sredstva potpisali su ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i ambasadorka Nemačke u toj zemlji Kristijane Hofman (Christiane Hohmann).

Za dodatne mere zaštite životne sredine u energetskom sektoru biće izdvojeno 5,5 miliona evra,  za projekat odvoda i prečišćavanja otpadnih voda u Zenici 13 miliona evra, a dodatnih milion evra biće izdvojeno za relizaciju i nadgledanje projekata.

U Zenici bi trebalo da bude izgrađeno mehaničko-biološko postrojenje za tretman otpadnih voda kapaciteta 80.000 ekvivalentna broja stanovnika. U planu je da se obnove postojeći i izgrade novi kolektori. Projekt bi trebalo biti završen  2021. godine.

Prošle godine je najavljeno da ukupan budžet ovog projekta iznosi 19, 5 miliona evra i da bi trebalo da bude finansiran sredstvima koje će nemačka vlada obezbediti putem razvojne banke KfW, i švajcarska vlada preko Državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO). Deo sredstava trebalo bi da obezbede i gradske vlasti i Javno-komunalnog preduzeća VIK.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.