Mobilnost

U Rumuniji će biti postavljeno 40 punionica za električna vozila u okviru NEXT-E projekta

Slika: Pixabay

Objavljeno

13.07.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

13.07.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Rumunija će kroz tri godine moći da računa na još 40 punionica za električna vozila zahvaljujući projektu NEXT-E koji finansira EU. Punionice će postaviti rumunski ogranak kompanije E.ON i mađarska Mol grupa.

Punionice će biti postavljene na Molovim benzinskim pumpama duž tri glavna autoputa u Rumuniji: Arad-Bukurešt-Konstanca na panevropskom Koridoru IV, Sebeš-Targu Mureš-Jaši, i Sučava-Bukurešt-Đurđu na panevropskom Koridoru IX.

Projekat će početi da se realizuje ove godine, saopštile su dve kompanije navodeći da će E.ON postaviti 19, a Mol 21 punionicu.

Za projekat NEXT-E koji će trajati tri godine, obezbeđeno je 19 miliona evra iz evropskog fonda Connecting Europe Facility (CEF).

Projekat predviđa izgradnju 252 punionice za električna vozila u Rumuniji, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Slovačkoj i Hrvatskoj.

Projekat će sprovesti međunarodni konzorcijum  koji osim E.ON-a i Mola čine i Hrvatska elektroprivreda (HEP), PETROL, BMW grupa i Nisanov ogranak u Mađarskoj.

Romanija već ima nekoliko punionica za električna vozila, od kojih je sedam pušteno u rad ove godine, javili su rumunski mediji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eleport turbovolt hrvatska slovenija punjaci elektricna vozila

Eleport otvara mrežu punjača za električna vozila u Hrvatskoj i Sloveniji

13. jul 2017. - Eleport je saopštio da se kroz stratešku akviziciju firme TurboVolt GmbH širi na tržišta Hrvatske i Slovenije

elektricni automobili po zemljama proizvodjaci svet izvestaj ZSW

Broj električnih automobila uvećan 50 odsto u 2023: Objavljena rang-lista najvećih proizvođača i najprodavanijih modela

13. jul 2017. - Nemački Centar za istraživanje solarne energije i vodonika Baden-Württemberg uradio je istraživanje koja zemlja ima najviše električnih automobila, koji modeli su najprodavaniji, ko su najveći proozvođači

slovenija elektricni automobili revoz tvingo memorandum golob

Slovenija potpisala memorandum o proizvodnji novog električnog Reno Tvinga

13. jul 2017. - Vlada Slovenije i Reno potpisali su memorandum o razumevanju o proizvodnji nove verzije električnog modela Twingo u pogonima firme Revoz

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

13. jul 2017. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra