Električna energija

Austrijski Strabag odustaje od izgradnje hidroelektrane Vranduk u BiH

Austrijski Strabag odustaje od izgradnje hidroelektrane Vranduk u BiH

Slika: EPBiH

Objavljeno

11.07.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.07.2017.

Komentari

0

Podeli

Austrijski Strabag odlučio je da se povuče iz projekta izgranje hidroelektrane Vranduk (HE Vranduk) u Bosni i Hercegovini, javili su lokalni i regionalni mediji.

Član konzorcijuma koji je pobedio na međunarodnom tenderu za izgradnju HE Vranduk, hrvatski Končar-KET potvrdio je da je Strabag zatražio da se poveća ugovorena cena i da su nakon toga obe strane najavile raskid ugovora, preneo je portal SEEbiz.eu.

U međuvremenu je Strabag poslao zahtev za raskid, a pregovori su još u toku, saopštio je Končar.

Elektroprivreda BiH potpisala je u januaru 2016. godine ugovor o izgradnji HE Vranduk na reci Bosni sa konzorcijum koji su činili Strabag AG Austrija i Končar – Inženjering za energetiku i transport (KET).  Vrednost ugovora je 112,3 miliona konvertililnih maraka ili 57,4 miliona evra.

Ugovor je obuhvatao izradu projektne dokumentacije, proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje postrojenja u pogon.

Izgradnja HE Vranduk počela je u septembru prošle godine a završetak radova je bio planiran za novembar 2019. godine.

HE Vranduk, instalisane snage 19,6 MW, trebalo bi da proizvodi 100 GWh električne energije godišnje, čime bi se povećao udeo električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora i time smanjile emisije CO2.

Za ovaj projekat bila su obezbeđena sredstva JP Elektroprivrede BiH, kao i krediti Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Međutim, u realizaciji ugovora je od početka bilo problema jer se kasnilo sa dostavljanjem projektne dokumentacija, a troškovi izgradnje su prekoračeni za oko 13 miliona konvertibilnih maraka što je oko 6,6 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

11. jul 2017. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

11. jul 2017. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

11. jul 2017. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

11. jul 2017. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović