Vesti

Turska odlučila da privatizuje 10 hidroelektrana tokom leta

hidrocentrala-brana-struja

Slika: Pixabay

Objavljeno

10.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Turska je odlučila da tokom leta privatizuje 10 hidroelektrana (HE) ukupnog kapaciteta 256,4 MW, koje su u vlasništvu državnog preduzeća za proizvodnju električne energije EUAS.

Konačne ponude za hidroelektrane treba da budu dostavljene tokom avgusta, objavljeno je na sajtu tursko telo za privatizaciju (OIK), javio je Energetski portal agencije Anadolija.

Krajnji rok za konačne ponude za HE Dinar 2, kapaciteta 3 MW, u Afionkarahisaru u centralnoj Anadoliji je 14. avgust, a 21. avgust rok za HE Manijas, kapaciteta 20 MVW, u provinciji Marmara.

Ponude za pet hidroelektrana – Cine, Sučati, Degirmendere, Karačai i Kuzučulu, ukupnog kapaciteta 55,4 MW, treba dostaviti 23. i 24. avgusta.

HE Menzelet i Kilavuzlu, ukupnog kapaciteta 178 MW biće ponovo ponuđene na tenderu, pošto je prošlogodišnji pokušaj privatizacije propao. Najviša ponuda na prošlogodišnjem tenderu iznosila je 1,25 milijardi turskih lira ili 304 miliona evra. Nije zvanično objašnjeno zašto su ove dve HE u jugoistočnoj Turskoj ponovo ponuđene na prodaju.

Od 80.000 MW ukupnih instalisanih kapaciteta u Turskoj 27.000 MW otpada na hidroelektrane.

U Turskoj je prošle godine 25 procenata električne energije proizvedeno u hidroelektranama.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

10. jul 2017. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

10. jul 2017. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

10. jul 2017. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

10. jul 2017. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar