OIE

Slovenija raspisala poziv za sufinansiranje projekata daljinskog grejanja na OIE

Slika: Wikimedia/Ulrichulrich

Objavljeno

05.07.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.07.2017.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo za infrastrukturu Slovenije objavilo je javni poziv za sufinansiranje projekata sistema daljinskog grejanja koji koriste energiju iz obnovljivih izvora. Ukupna vrednost bespovratnih sredstava je 8 miliona evra.

Poziv će biti otvoren sve dok se ne dodele sva sredstva za period 2017-2020, odnosno najkasnije do 7. juna 2018. godine, saopštilo je slovenačko Ministarstvo za infrastrukturu.

Poziv za dostavljanje projekata, sufinansiran iz Kohezionog fonda Evropske unije, usmeren je na projekte koji koriste obnovljive izvore kao što su drvna biomasa i geotermalna i solarna energija i predviđaju:

  • izgradnju sistema daljinskog grejanja na obnovljive izvore energije sa kapacitetom kotla do 10 MW ili izgradnju mikro sistema daljinskog grejanja sa kotlom kapaciteta do 1 MW;
  • proširenje postojeće mreže daljinskog grejanja sa ili bez dodavanja drvenih kotlova na biomasu;
  • solarni sistem za zagrevanje vode može biti uključen ukoliko solarna energija doprinosi kao dodatni izvor poboljšanju sistema daljinskog grejanja.

Poziv je otvoren za kompanije i samostalne preduzetnike.

Ukupan iznos finansijskog podsticaja za realizaciju projekta koji podnese veliko preduzeće iznosi do 35% investicionih troškova. Za srednja preduzeća, finansijski podsticaj će se povećati za 10 procentnih poena a za mala preduzeća za 20 procentnih poena. Ako sistemi sadrže jedinicu za kogeneraciju (CHP) za električnu i toplotu energiju koja se isporučuje mreži daljinskog grejanja, iznos državne pomoći može se povećati za 10 procentnih poena.

Poziv za podnošenje predloga projekata objavljen je u okviru Operativnog programa za sprovođenje Kohezione politike EU u periodu od 2014. do 2020. godine u Sloveniji. Cilj programa je podsticanje privrednog razvoja Slovenije sa fokusom na nacionalne ciljeve i ciljeve Evropa 2020 za pametan, održiv i inkluzivan rast, i u energetskom sektoru.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

5. jul 2017. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

5. jul 2017. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

5. jul 2017. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

5. jul 2017. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače