Električna energija

Albanija primorana da uvozi električnu energiju zbog suše

Slika: Wikipedia/ By TorbjørnS - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48788491

Objavljeno

26.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanija je pokrenula proceduru uvoza 285.000 MWh električne energije za period od nešto više od mesec dana kako bi nadoknadila manjak u domaćoj proizvodnji. Manjak je izazvan sušom, odnosno padom vodostaja, pre svega na reci Drim.

Albanski operator distributivnog sistema električne energije (OSHEE) objavio je 23. juna da je pokrenuo proceduru uvoza 285.000 MWh struje za period od 28. juna do 31. jula.

OSHEE je kao razlog naveo „gubitke u domaćoj proizvodnji“ izazvane sušom i dodao da će oko 53 odsto potrošnje struje u Albaniji biti pokriveno energijom iz uvoza, a ostatak iz domaće proizvodnje.

Prema podacima Albanske elektroprivrede (KESH), nivo vode u akumulacionom jezeru kod brane Fjerza na reci Drim je 15 metara niži u odnosu na isti period prošle godine.

Albanija gotovo 100 odsto električne energije proizvodi u hidrocentralama, a najveći udeo u proizvodnji imaju tri hidroelektrane (HE) na Drimu.

Na toj najvećoj reci u Albaniji nalaze se HE Fjerza (500 MW), Komani (600 MW) i Vau i Dejes (250 MW). Prema podacima Međunarodne asocijacije za hidroenergiju (IHA), te tri HE čine tri četvrtine ukupnih kapaciteta za proizvodnju električne energije u Albanije i na njih otpada 90 odsto domaće proizvodnje struje.

Instalisani kapaciteti HE u Albanijie u 2014. godini su iznosili, prema podacima IHA, 1.527 MW, dok je u HE proizvedeno 4,01 TWh struje.

Albansko Ministarstvo energetike i industrije je krajem maja objavilo tender za izgradnju HE Kalivac na reci Vjosi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solar vetar pogurali udeo obnovljivih izvora elektricnoj energiji rekordnih 30 odsto

Solar, vetar pogurali udeo obnovljivih izvora u električnoj energiji na rekordnih 30 odsto

26. jun 2017. - Iz obnovljivih izvora je 2023. u svetu proizvedeno rekordnih 30 odsto električne energije, zahvaljujući ekspanziji solara i vetra

AAE gamit slovenija Energie AG vetar solar

Energie AG kupio udeo u firmi koja razvija projekte snage 180 MW u Sloveniji

26. jun 2017. - Austrijska kompanija Energie AG Oberösterreich kupila je 29,4 odsto udela u firmi AAE Gamit, koja ima više suvlasnika

MFG-doo-tradicija-inovacija-odrzivost-energiju-buducnosti

MFG doo – tradicija, inovacija i održivost za energiju budućnosti

26. jun 2017. - MFG - Matić Family Group je grupacija firmi osnovanih i okupljenih oko porodice Matić, čija preduzetnička priča datira još od ranih tridesetih godina prošlog veka

evropa fleksibilnost bilansiranje iea izvestaj

Izveštaj IEA: Termoelektrane i hidroelektrane će ostati važan faktor sezonske fleksibilnosti do 2050.

26. jun 2017. - Izveštaj Upravljanje sezonskom varijabilnoscu potrošnje i proizvodnje električne energije analizira situaciju u Evropi, Indiji i Indoneziji