OIE

Broj malih hidroelektrana u Republici Srpskoj porastao na 17

Slika: Pixabay

Objavljeno

23.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Nova mala hidroelektrana (HE) puštena je juče u rad u opštini Teslić, u Republici Srpskoj (RS), čime se broj malih hidroelektrana u tom entitetu Bosne i Hercegovine povećao na 17.

Mala HE Žiraja 2 otvorena je u naselju Bijelo Bučje, instalisane je snage 900 kW, a vrednost investicije je 1,3 miliona evra.

Investitor je kompanija Mega elektrik iz Laktaša čiji je većinski vlasnik SOL grupa iz italijanskog grada Monca. Žiraja 2 je četvrta mala HE koju je kompanija Mega elektrik izgradila u RS.

Otvaranjem ovog postrojenja broj hidroelektrana u RS se povećao na 17, ukupne instalisane snage 51 MW.

Planirana godišnja proizvodnja električne energije u toj hidroelektrani je između dva i dva i po miliona kW.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić je rekao da je u toku izgradnja još sedam malih hidroelektrana u tom entitetu, a da su dve u fazi probnog rada.

Đokić je dodao da će sva ta postrojenja biti puštena u rad najkasnije do kraja 2018. godine i ocenio da to potvrđuje da je RS u ovoj oblasti proteklih godina učinila veliki napredak.

„Izgradnjom ovakvog objekta dajemo doprinos ukupnoj energetskoj politici Evrope, koja promoviše potrebu izgradnje objekata sa obnovljivim izvorima energije. Republika Srpska je do sada dostigla oko 36 odsto proizvodnje energije iz ovakvih izvora“, rekao je on.

Predsednik kompanije Mega elektrik Dragan Jerinić je rekao da je SOL grupa prisutna na tržištu BiH već 15 godina i najavio je da će ta kompanija nastaviti da dalje ulaže u projekte obnovljivih izvora energije u RS i BiH.

Puštanju u rad Žiraje 2 prisustvovao je i ambasador Italije u BiH Nikola Minasi. Italijanska vlada, osim podrške ulaganjima u BiH pomaže i u rešavanju problema u oblasti upravljanja vodama u toj zemlji i regionu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

microsoft-obnovljivi-kapaciteti.

Microsoft potpisao najveći korporativni ugovor o otkupu zelene energije ikada

23. jun 2017. - Ugovor kompanija Microsoft i Brookfield je skoro osam puta vredniji od najvećeg korporativnog ugovora o otkupu električne energije do sada

rheenergise-reverzibilna-elektrana.

Britanski RheEnergise razvio reverzibilno postrojenje za skladištenje energije bez vode

23. jun 2017. - RheEnergise je razvio tehnologiju koje koristi gustu tečnost umesto vode za skladištenje viška energije iz vetroparkova i solarnih elektrana

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

23. jun 2017. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

23. jun 2017. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine