Energetska efikasnost

13 lokalnih samouprava u Srbiji dobilo grant za unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama

Slika: UNDP

Objavljeno

22.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

13 lokalnih samouprava potpisalo je sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za kofinansiranje projekata unapređenja energetske efikasnosti u javnim zgradama koje su u njihovoj nadležnosti.

25 miliona dinara (202.5oo  evra) obezbedio je Budžetski fond za unapređenje energetske efikasnosti, a pola miliona dolara Globalni fond za životnu sredinu (GEF).

Novac je dodeljen na osnovu javnog poziva koji je resorno ministarstvo raspisalo prošlog oktobra. Na poziv se prijavilo 35 lokalnih samouprava, od čega je 16 ocenjeno uspešno. Posle završetka postupka, sredstva je dobilo njih 13: Žagubica, Raška, Knjaževac, Lapovo, Medveđa, Šabac, Ljubovija, Lučani, Pećinci, Svilajnac, Žabari, Kruševac i Velika Plana.

Komisija, koju su činili predstavnici ministarstva uz tehničku podršku stručnjaka koju je obezbedio Program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), ocenjivala je predloge projekata prema nekoliko kriterijuma, od kojih je najvažniji bio koliko će oni uticati na smanjenje emisije ugljen-dioksida.

GEF je obezbedio novac kroz projekat „Uklanjanje prepreka za promovisanje i podršku sistemu energetskog menadžmenta u opštinama u Srbiji” koji zajednički sprovode UNDP i Ministarstvo rudarstva i energetike, a finansiraju ga GEF i UNDP sa 2,5 miliona dolara.

Cilj projekta koji će trajati do 2020. godine je da se povećaju ulaganja u energetsku efikasnost javnih zgrada i u komunalne usluge. Osim toga, on uključuje i podršku unapređenju zakonodavnog okvira i povećanju kapaciteta centralne i lokalnih vlasti za sprovođenje energetskog menadžmenta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

22. april 2017. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

Uskoro poziv subvencije domacinstva energetsku efikasnost 137 gradova opstina Srbije

Uskoro poziv za subvencije za domaćinstva za energetsku efikasnost u 137 gradova i opština Srbije

22. april 2017. - Odziv lokalnih samouprava na poziv za subvencije za mere povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima veći je nego prošle godine

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

22. april 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

22. april 2017. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja