Energetska efikasnost

13 lokalnih samouprava u Srbiji dobilo grant za unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama

Slika: UNDP

Objavljeno

22.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

13 lokalnih samouprava potpisalo je sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za kofinansiranje projekata unapređenja energetske efikasnosti u javnim zgradama koje su u njihovoj nadležnosti.

25 miliona dinara (202.5oo  evra) obezbedio je Budžetski fond za unapređenje energetske efikasnosti, a pola miliona dolara Globalni fond za životnu sredinu (GEF).

Novac je dodeljen na osnovu javnog poziva koji je resorno ministarstvo raspisalo prošlog oktobra. Na poziv se prijavilo 35 lokalnih samouprava, od čega je 16 ocenjeno uspešno. Posle završetka postupka, sredstva je dobilo njih 13: Žagubica, Raška, Knjaževac, Lapovo, Medveđa, Šabac, Ljubovija, Lučani, Pećinci, Svilajnac, Žabari, Kruševac i Velika Plana.

Komisija, koju su činili predstavnici ministarstva uz tehničku podršku stručnjaka koju je obezbedio Program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), ocenjivala je predloge projekata prema nekoliko kriterijuma, od kojih je najvažniji bio koliko će oni uticati na smanjenje emisije ugljen-dioksida.

GEF je obezbedio novac kroz projekat „Uklanjanje prepreka za promovisanje i podršku sistemu energetskog menadžmenta u opštinama u Srbiji” koji zajednički sprovode UNDP i Ministarstvo rudarstva i energetike, a finansiraju ga GEF i UNDP sa 2,5 miliona dolara.

Cilj projekta koji će trajati do 2020. godine je da se povećaju ulaganja u energetsku efikasnost javnih zgrada i u komunalne usluge. Osim toga, on uključuje i podršku unapređenju zakonodavnog okvira i povećanju kapaciteta centralne i lokalnih vlasti za sprovođenje energetskog menadžmenta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

22. april 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

22. april 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

22. april 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

22. april 2017. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike