OIE

FIPA: Investicija od 10 miliona evra u opštini Breza

Photo: FIPA

Objavljeno

13.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Oko 10 miliona evra biće uloženo u izgradnju kogeneracijskog postrojenja na biomasu kapaciteta 1,6 MW i druge projekte u Opštini Breza, saopštila je Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA).

Ostali projekti su izgradnja linije za proizvodnju peleta, postrojenja za suvu reciklažu guma i projekat hidroponike (proizvodnje organske hrane na vodi umesto u zemlji), prvi te vrste na Balkanu.

Projekat kogeneracije na biomasu u 60 opština BiH priprema FIPA sa italijanskom firmom Pyrox. Prema ranijim najavama, ukupna vrednost te investicije je 150 miliona evra, a svaka opština bi trebalo da od projekta zarađuje milion evra godišnje i zaposli 25 radnika, kako je izjavio prošle godine  Gordan Milinić, direktor FIPA u intervjuu za Balkan Green Energy News.

Investiciji u Opštini Breza pridružiće se zagrebačka kompanija Prva guma sa partnerima iz Nemačke, SAD, Kine i Holandije.

Direktor FIPA izjavio je na sastanku sa investitorom Zdenkom Sabljićem da će FIPA pružiti punu podršku projektu u svim fazama njegovog sprovođenja kroz javno-privatno partnerstvo sa Opštinom Breza.

Vrednost investicije je oko 10 miliona evra i planirano je zapošljavanje 150 radnika. Projekat se sprovedi u Brezi zbog blizine autoputa, aerodroma i železnice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

13. februar 2017. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

13. februar 2017. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

13. februar 2017. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

13. februar 2017. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik