OIE

Danski DONG Energy prestaje da koristi ugalj do 2023

Photo: DONG Energy

Objavljeno

10.02.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

10.02.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Danska kompanija DONG Energy saopštila je da će u potpunosti prestati da koristi ugalj do 2023. godine. Sve električne centrale te firme prećiće na biomasu.

“Budućnost pripada obnovljivim izvorima energije i zato svoje poslednje elektrane na ugalj prevodimo na biomasu. Ova odluka je u skladu sa našom vizijom da budemo lideri u prelasku na održivi energetski sistem i stvorimo vodeću kompaniju koja koristi zelenu energiju”, rekao je generalni direktor Henrik Polsen.

DONG Energy je prva velika energetska kompanija u Evropi koja je odlučila da prestane sa korišćenjem uglja u proizvodnji električne i toplotne energije, navodi se u saopštenju. Ta firma je već smanjila potrošnju uglja za 73 odsto u odnosu na 2006. godinu zahvaljujući prelasku na održivu biomasu i smanjenju broja elektrana.

Ukupna emisija gasova sa efektom staklene bašte u Danskoj smanjena je za oko 25 miliona tona CO2 od 2006. do 2016, a udeo DONG Energy u tom smanjenju je približno 53 odsto. Do 2023. kompanija će smanjiti godišnje emisije CO2 za skoro 18 miliona tona u odnosu na 2006. godinu. Ukupno smanjenje ekvivalentno je godišnjoj emisiji gasova iz više od devet miliona automobila.

Drvni pelet i sečka zamenjuju ugalj

Od 2002. godine DONG Energy koristi drvni pelet i sečku u elektranama Herning i Avedøre, a potonja je u potpunosti prešla na biomasu. Od 2016. još jedno postrojenje te firme koristi isključivo drvni pelet i slamu, a četvrta elektrana preći će na sečku u proleće ove godine.

U isto vreme, DONG Energy je razvila više proizvodnih kapaciteta koja koriste energiju vetra nego bilo koja druga kompanija na svetu, tvrdi se u saopštenju.

Nakon odluke da prestane sa korišćenjem uglja do 2023, DONG Energy mora da pronađe rešenje za preostala dva postrojenja na ugalj. Kako se navodi, kompanija je u pregovorima sa korisnicima usluge grejanja oko mogućnosti da te dve elektrane pređu na korišćenje sečke umesto uglja kada važeći ugovori u grejanju isteknu krajem 2017, odnosno 2019. godine.

Ugalj je i dalje jedan od najviše korišćenih energenata širom sveta. Oko 40 odsto električne energije na svetu proizvodi se iz uglja, iako taj energent emituje najviše ugljen-dioksida.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

10. februar 2017. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

10. februar 2017. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

10. februar 2017. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

10. februar 2017. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta