OIE

Danski DONG Energy prestaje da koristi ugalj do 2023

Photo: DONG Energy

Objavljeno

10.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Danska kompanija DONG Energy saopštila je da će u potpunosti prestati da koristi ugalj do 2023. godine. Sve električne centrale te firme prećiće na biomasu.

“Budućnost pripada obnovljivim izvorima energije i zato svoje poslednje elektrane na ugalj prevodimo na biomasu. Ova odluka je u skladu sa našom vizijom da budemo lideri u prelasku na održivi energetski sistem i stvorimo vodeću kompaniju koja koristi zelenu energiju”, rekao je generalni direktor Henrik Polsen.

DONG Energy je prva velika energetska kompanija u Evropi koja je odlučila da prestane sa korišćenjem uglja u proizvodnji električne i toplotne energije, navodi se u saopštenju. Ta firma je već smanjila potrošnju uglja za 73 odsto u odnosu na 2006. godinu zahvaljujući prelasku na održivu biomasu i smanjenju broja elektrana.

Ukupna emisija gasova sa efektom staklene bašte u Danskoj smanjena je za oko 25 miliona tona CO2 od 2006. do 2016, a udeo DONG Energy u tom smanjenju je približno 53 odsto. Do 2023. kompanija će smanjiti godišnje emisije CO2 za skoro 18 miliona tona u odnosu na 2006. godinu. Ukupno smanjenje ekvivalentno je godišnjoj emisiji gasova iz više od devet miliona automobila.

Drvni pelet i sečka zamenjuju ugalj

Od 2002. godine DONG Energy koristi drvni pelet i sečku u elektranama Herning i Avedøre, a potonja je u potpunosti prešla na biomasu. Od 2016. još jedno postrojenje te firme koristi isključivo drvni pelet i slamu, a četvrta elektrana preći će na sečku u proleće ove godine.

U isto vreme, DONG Energy je razvila više proizvodnih kapaciteta koja koriste energiju vetra nego bilo koja druga kompanija na svetu, tvrdi se u saopštenju.

Nakon odluke da prestane sa korišćenjem uglja do 2023, DONG Energy mora da pronađe rešenje za preostala dva postrojenja na ugalj. Kako se navodi, kompanija je u pregovorima sa korisnicima usluge grejanja oko mogućnosti da te dve elektrane pređu na korišćenje sečke umesto uglja kada važeći ugovori u grejanju isteknu krajem 2017, odnosno 2019. godine.

Ugalj je i dalje jedan od najviše korišćenih energenata širom sveta. Oko 40 odsto električne energije na svetu proizvodi se iz uglja, iako taj energent emituje najviše ugljen-dioksida.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

Kosovo vanredne mere bezbednost snabdevanja strujom

Kosovo* uvelo vanredne mere za bezbednost snabdevanja strujom

05 августа 2022 - Kosovo* je uvelo vanredne mere u trajanju do 180 dana u sektoru snabdevanja električnom energijom zbog skoka cena širom Evrope

Hercegovacka Ravno solara vetra 200 megavata

Hercegovačka Opština Ravno ugovorila solarni i vetropark od ukupno 200 megavata

04 августа 2022 - Ravno na opštinskoj zemlji planira solarni park i vetroelektranu ukupne snage preko 100 megavata i fotonaponski pogon do 100 megavata