Energetska efikasnost

Rijeka dobila nagradu za projekat energetske efikasnosti

Photo: rijeka.hr

Objavljeno

04.02.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

04.02.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Grad Rijeka dobio je nagradu za tehnološki projekat koji doprinosi energetskoj efikasnosti. Nagradudodeljuje Međunarodno udruženje Eurocities – mreža velikih evropskih gradova, koja okuplja 130 velikih i 40 partnerskih gradova iz 35 država Evrope.

Rijeka je dobila nagradu u okviru Zelene digitalne povelje, inicijative čiji je cilj da evropski gradovi preko inovacija pronalaze nova i kreativna rešenja za suočavanje sa klimatskim promenama. U konkurenciji je pobedila Amsterdam i Valensiju, saopšteno je iz gradske uprave.

Rijeka je nagrađena za sistem, razvijen u okviru programa iURBAN, koji omogućava lokalnim samoupravama da analiziraju potrošnju energije u javnim objektima i otkrivaju neefikasno korišćenje energije, poput grajanja i svetla koje ostaje uključeno preko noći ili tokom vikenda, ili uređaja koji mnogo troše a mogu biti isključeni ili zamenjeni.

Sistem takođe pomaže upravnicima zgrada da otkriju gde treba da ulože u izolaciju, čiji izostanak je glavni uzrok gubitka energije, naročito u manje razvijenim zemljama. Privatni korisnici mogu imati naročitu korist od tog servisa jer im može umanjiti račune za utrošenu energiju.

Kroz projekat iURBAN 26 objekata Grada Rijeke i komunalnog preduzeća Energo d.o.o. opremljeno je pametnim meračima, koji u realnom vremenu daju podatke o potrošnji. Razvijeno je informatičko rešenje za praćenje potrošnje u javnim zgradama.

Na osnovu prikupljenih podataka sistem sugeriše Gradu kako da poboljša energetsku efikasnost, a preduzeću Energo pomaže pri optimizaciji tarifnih politika i uvođenju novih poslovnih modela.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

4. februar 2017. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

4. februar 2017. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

4. februar 2017. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

4. februar 2017. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik