Otpad

Evropska Komisija upozorava Kipar da „raščisti“ zakonski nered oko otpada

Kipar otpad

Photo: Pixabay

Objavljeno

14.12.2016.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2016.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Kipar mora da usvoji odnosno izmeni planove na polju upravljanja otpadom da bi se načinili važni koraci ka stvaranju cirkularne ekonomije, ili da se suoči s postupkom pred visokim evropskim sudom, objavila je Evropska komisija.

Kipar mora da usvoji odnosno izmeni planove na polju upravljanja otpadom da bi se načinili važni koraci ka stvaranju cirkularne ekonomije, ili da se suoči s postupkom pred visokim evropskim sudom, navela je Evropska komisija.

Ta ostrvska država u Sredozemnom moru je dobila opomenu da treba da poštuje zakone Evropske Unije, a posebno Direktivu o otpadu, s obavezom da svakih šest godina obavi procenu planova o upravljanju otpadom i da ih promeni u skladu s potrebama.

„Kipar nije obavio procenu, nije produžio ni izmenio nacionalne planove upravljanja otpadom za predstojeći period, a kasni i u sprečavanju stvaranja otpada“, izvestila je Komisija u belešci o Decembarskom paketu prekršaja, koji navodi slučajeve kršenja niza direktiva EU i u drugim državama članicama.

Planovi i programi za upravljanje otpadom u EU su oblikovani da pomognu Kipru, kao i drugim državama, da umanje štetan uticaj otpada na zdravlje ljudi. To može da bude od posebnog značaja za jednu ostrvsku državu, gde postoji manjak prostora, dok su i druge mogućnosti, poput izgradnje postrojenja pa čak i običnih deponija, vrlo ograničene.

Komisija je o ovome poslala zvanično obaveštenje Kipru još u oktobru 2015. godine, pozivajući vlasti da unesu promene u dokumenta.

„Iako je Kipar preduzeo neke mere u oblasti upravljanja otpadom po gradovima, planovi za druge vrste otpada i dalje nedostaju“, navela je Evropska Komisija u obrazloženom mišljenju, drugom koraku u postupku podsećanja država članica da se pridržavaju pravne tekovine Evropske Unije.

„Ukoliko Kipar ne učini ništa u naredna dva meseca, slučaj može biti prosleđen Sudu pravde EU“, zaključuje se u upozorenju iz Brisela. Ako Sud pravde presudi protiv države članice, ona mora preduzme korake da bi se saglasila s presudom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

14. decembar 2016. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

co2 je co2 zero waste europe traži da se spaljivanje otpada uključi u eu ets

CO2 je CO2: Zero Waste Europe traži da se spaljivanje otpada uključi u EU ETS

14. decembar 2016. - Spalionice bi mogle da postanu izvor energije sa najviše emisija CO2 kada se prestane sa upotrebom uglja, upozorava Zero Waste Europe

francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

14. decembar 2016. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Pozar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

14. decembar 2016. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom