Električna energija

Javna rasprava o energetskom projektu Vis Viva u Hrvatskoj

Vis Visa projekat

Objavljeno

22.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Počeo je postupak javne rasprave o studijama uticaja na životnu sredinu u okviru energetskog projekta Vis Viva u Hrvatskoj.

Jedan deo projekta je buduća reverzibilna hidroelektrana (RHE) Vrdovo. Drugi deo čine tri međusobno povezana energetska postrojenja: kombinovana kogeneracijska gasna elektrana (KKGE) Peruća, gasovod Dugopolje-Peruća i dalekovod Peruća-Konjsko s pripadajućom transformatorskom stanicom.

Projekat Vis Viva je greenfield investicija u vlasništvu MCC ekskluzivne nekretnine d.o.o. i Vrdovo reverzibilne hidroelektrane d.o.o. Vrednost investicije je procenjena na milijardu evra, a razvija se na širem području akumulacije Peruća u Dalmatinsko-splitskoj županiji. Javna rasprava je otvorena do 21. decembra. Pre otvaranja projekta za najširu javnost, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je ove projekte, koje je izradilo preduzeće Elektroprojekt, ocenilo kao stručno utemeljene i celovite.

Izvođač radova je preduzeće MCC Ekskluzivne nekretnine čiji direktor Zoran Burić kaže da su Opština Hrvace i Splitsko-dalmatinska županija od početka uključene u projekat. On je pozvao sve zainteresovane, od građana, preko nevladinih organizacija do predstavnika lokalnih vlasti, da učestvuju u raspravi kako bi se što pre utvrdilo da li su obuhvaćeni svi aspekti uticaja na životnu sredinu, i da li su preduzete sve mere za zaštitu okoline.

U projekat su još uključeni i Elektroprojekt, Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP), Energocontrol, Projektni biro Split, Geoprojekt i Geokon Zagreb.

Učešće u javnoj debati podrazumeva da svi zainteresovani mogu da pregledaju studiju o RHE Vrdovo u prostorijama Grada Vrlike i Opštine Hrvace svakog dana od 08:00 do 13:00 časova. Održaće se i dva javna izlaganja na kojima će predstavnici Elektroprojekta opisati očekivani uticaj RHE Vrdovo na životnu sredinu kao i predložene zaštite. Oba javna izlaganja biće održana 15. decembra, jedno u Vrlici, a drugo u Hrvacu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

22. novembar 2016. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

22. novembar 2016. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

22. novembar 2016. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

22. novembar 2016. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović