Električna energija

Javna rasprava o energetskom projektu Vis Viva u Hrvatskoj

Vis Visa projekat

Objavljeno

22.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Počeo je postupak javne rasprave o studijama uticaja na životnu sredinu u okviru energetskog projekta Vis Viva u Hrvatskoj.

Jedan deo projekta je buduća reverzibilna hidroelektrana (RHE) Vrdovo. Drugi deo čine tri međusobno povezana energetska postrojenja: kombinovana kogeneracijska gasna elektrana (KKGE) Peruća, gasovod Dugopolje-Peruća i dalekovod Peruća-Konjsko s pripadajućom transformatorskom stanicom.

Projekat Vis Viva je greenfield investicija u vlasništvu MCC ekskluzivne nekretnine d.o.o. i Vrdovo reverzibilne hidroelektrane d.o.o. Vrednost investicije je procenjena na milijardu evra, a razvija se na širem području akumulacije Peruća u Dalmatinsko-splitskoj županiji. Javna rasprava je otvorena do 21. decembra. Pre otvaranja projekta za najširu javnost, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je ove projekte, koje je izradilo preduzeće Elektroprojekt, ocenilo kao stručno utemeljene i celovite.

Izvođač radova je preduzeće MCC Ekskluzivne nekretnine čiji direktor Zoran Burić kaže da su Opština Hrvace i Splitsko-dalmatinska županija od početka uključene u projekat. On je pozvao sve zainteresovane, od građana, preko nevladinih organizacija do predstavnika lokalnih vlasti, da učestvuju u raspravi kako bi se što pre utvrdilo da li su obuhvaćeni svi aspekti uticaja na životnu sredinu, i da li su preduzete sve mere za zaštitu okoline.

U projekat su još uključeni i Elektroprojekt, Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP), Energocontrol, Projektni biro Split, Geoprojekt i Geokon Zagreb.

Učešće u javnoj debati podrazumeva da svi zainteresovani mogu da pregledaju studiju o RHE Vrdovo u prostorijama Grada Vrlike i Opštine Hrvace svakog dana od 08:00 do 13:00 časova. Održaće se i dva javna izlaganja na kojima će predstavnici Elektroprojekta opisati očekivani uticaj RHE Vrdovo na životnu sredinu kao i predložene zaštite. Oba javna izlaganja biće održana 15. decembra, jedno u Vrlici, a drugo u Hrvacu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG mnogo skuplju ekolosku rekonstrukciju TE Pljevlja

EPCG spreman za mnogo skuplju ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja

22 октобра 2021 - EPCG navodi da obnova TE Pljevlja treba uskoro da počne i da je to jedini način da Crna Gora ne uvozi ogromne količine struje

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Crnogorska berza električne energije počinje da radi u drugoj polovini 2022.

21 октобра 2021 - Crna Gora je ugovor o osnivanju berze potpisala sa evropskom berzom EPEX SPOT i slovenačkom berzom BSP SouthPool

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU