Električna energija

Javna rasprava o energetskom projektu Vis Viva u Hrvatskoj

Vis Visa projekat

Objavljeno

22.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Počeo je postupak javne rasprave o studijama uticaja na životnu sredinu u okviru energetskog projekta Vis Viva u Hrvatskoj.

Jedan deo projekta je buduća reverzibilna hidroelektrana (RHE) Vrdovo. Drugi deo čine tri međusobno povezana energetska postrojenja: kombinovana kogeneracijska gasna elektrana (KKGE) Peruća, gasovod Dugopolje-Peruća i dalekovod Peruća-Konjsko s pripadajućom transformatorskom stanicom.

Projekat Vis Viva je greenfield investicija u vlasništvu MCC ekskluzivne nekretnine d.o.o. i Vrdovo reverzibilne hidroelektrane d.o.o. Vrednost investicije je procenjena na milijardu evra, a razvija se na širem području akumulacije Peruća u Dalmatinsko-splitskoj županiji. Javna rasprava je otvorena do 21. decembra. Pre otvaranja projekta za najširu javnost, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je ove projekte, koje je izradilo preduzeće Elektroprojekt, ocenilo kao stručno utemeljene i celovite.

Izvođač radova je preduzeće MCC Ekskluzivne nekretnine čiji direktor Zoran Burić kaže da su Opština Hrvace i Splitsko-dalmatinska županija od početka uključene u projekat. On je pozvao sve zainteresovane, od građana, preko nevladinih organizacija do predstavnika lokalnih vlasti, da učestvuju u raspravi kako bi se što pre utvrdilo da li su obuhvaćeni svi aspekti uticaja na životnu sredinu, i da li su preduzete sve mere za zaštitu okoline.

U projekat su još uključeni i Elektroprojekt, Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP), Energocontrol, Projektni biro Split, Geoprojekt i Geokon Zagreb.

Učešće u javnoj debati podrazumeva da svi zainteresovani mogu da pregledaju studiju o RHE Vrdovo u prostorijama Grada Vrlike i Opštine Hrvace svakog dana od 08:00 do 13:00 časova. Održaće se i dva javna izlaganja na kojima će predstavnici Elektroprojekta opisati očekivani uticaj RHE Vrdovo na životnu sredinu kao i predložene zaštite. Oba javna izlaganja biće održana 15. decembra, jedno u Vrlici, a drugo u Hrvacu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

22. novembar 2016. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

22. novembar 2016. - Cemantara će svu struju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i koristiti je u procesu proizvodnje

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

22. novembar 2016. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

22. novembar 2016. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena