Električna energija

Javna rasprava o energetskom projektu Vis Viva u Hrvatskoj

Vis Visa projekat

Objavljeno

22.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Počeo je postupak javne rasprave o studijama uticaja na životnu sredinu u okviru energetskog projekta Vis Viva u Hrvatskoj.

Jedan deo projekta je buduća reverzibilna hidroelektrana (RHE) Vrdovo. Drugi deo čine tri međusobno povezana energetska postrojenja: kombinovana kogeneracijska gasna elektrana (KKGE) Peruća, gasovod Dugopolje-Peruća i dalekovod Peruća-Konjsko s pripadajućom transformatorskom stanicom.

Projekat Vis Viva je greenfield investicija u vlasništvu MCC ekskluzivne nekretnine d.o.o. i Vrdovo reverzibilne hidroelektrane d.o.o. Vrednost investicije je procenjena na milijardu evra, a razvija se na širem području akumulacije Peruća u Dalmatinsko-splitskoj županiji. Javna rasprava je otvorena do 21. decembra. Pre otvaranja projekta za najširu javnost, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je ove projekte, koje je izradilo preduzeće Elektroprojekt, ocenilo kao stručno utemeljene i celovite.

Izvođač radova je preduzeće MCC Ekskluzivne nekretnine čiji direktor Zoran Burić kaže da su Opština Hrvace i Splitsko-dalmatinska županija od početka uključene u projekat. On je pozvao sve zainteresovane, od građana, preko nevladinih organizacija do predstavnika lokalnih vlasti, da učestvuju u raspravi kako bi se što pre utvrdilo da li su obuhvaćeni svi aspekti uticaja na životnu sredinu, i da li su preduzete sve mere za zaštitu okoline.

U projekat su još uključeni i Elektroprojekt, Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP), Energocontrol, Projektni biro Split, Geoprojekt i Geokon Zagreb.

Učešće u javnoj debati podrazumeva da svi zainteresovani mogu da pregledaju studiju o RHE Vrdovo u prostorijama Grada Vrlike i Opštine Hrvace svakog dana od 08:00 do 13:00 časova. Održaće se i dva javna izlaganja na kojima će predstavnici Elektroprojekta opisati očekivani uticaj RHE Vrdovo na životnu sredinu kao i predložene zaštite. Oba javna izlaganja biće održana 15. decembra, jedno u Vrlici, a drugo u Hrvacu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski