OIE

8 kompanija otkupilo dokumentaciju za Brisku Goru

8-kompanija-otkupilo-dokumentaciju-za-Brisku-Goru-solarne-elektrane-se-planiraju-i-na-Mozuri

Foto: Pixabay

Objavljeno

30.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Tendersku dokumentaciju za zakup zemljišta na lokalitetu Briska gora radi izgradnje solarne elektrane do sada je otkupilo osam kompanija, rečeno je Vijestima u Ministarstvu ekonomije Crne Gore.

Neimenovani predstavnici ministarstva nisu želeli da otkrivaju imena kompanija koje su otkupile dokumentaciju s obzirom da je tenderska procedura u toku, a rok za dostavljanje ponuda 3. septembar.

Kineska kompanija Shanghai Electric Power Engineering, glavni izvođač radova na vetroparku na lokalitetu Možura, je ranije izrazila interesovanje i za izvođenje radova na solarnoj elektrani na Briskoj gori.

Država će električnu energiju koju bude proizvodila solarna elektrana na Briskoj gori otkupljivati po tržišnim cenama, bez podsticaja, ili će investitor energiju moći da plasira na slobodno tržište, rečeno je u ministarstvu.

Ministarstvo ekonomije je 19. maja raspisalo tender za zakup 6,6 miliona kvadratnih metara zemljišta u državnoj svojini na period od 30 godina radi projektovanja, izgradnje, korišćenja i održavanja solarne elektrane instalisane snage veće od 200 MW na lokalitetu Briska gora.

Početna (minimalna) cena za godišnji zakup zemljišta u državnoj svojini je pet evrocenti po kvadratu, ili ukupno oko 331.056 evra godišnje. To znači da bi minimalna cena zakupa tokom celog 30-godišnjeg perioda bila približno 9,93 miliona evra.

Izgradnja solarne elektrane će se realizovati po fazama, i to: Faza I – minimalne instalisane snage 50 MW, u roku od 18 meseci od dana potpisivanja ugovora o zakupu zamljišta, i Faza II – za izgradnju preostalog dela do ukupno planirane instalisane snage solarne elektrane veće od 200 MW, u roku od 36 meseci od dana potpisivanja ugovora.

Na Možuri se inače gradi vetropark kapaciteta 46 MW, čija je izgradnja ušla u finalnu fazu. Ovaj projekat, čija je vrednost u vreme početka radova bila procenjena na 89 miliona evra, je pod kontrolom kompanije Enemalta, državne kompanije sa Malte.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli i toplotne pumpe za dekarbonizaciju poslovanja: 5 primera firmi iz BiH

04 August 2021 - Instaliranjem solarnih panela i toplotnih pumpi firme će preći sa fosilnih goriva na zelenu energiju i smanjiti svoje troškove.

jelena matejic intervju balkan green energy news vetroparkovi banat

Elektromreža Srbije spremna da priključi vetroparkove snage 2,8 GW u Banatu

04 August 2021 - Jelena Matejić, direktorka Elektromreže Srbije, u intervjuu za Balkan Green Energy News govorila je o spremnosti kompanije za energetsku tranziciju.

Bugarska nagovestila mogucnost prestanka upotrebe uglja 2025 Maritsa iztok

Bugarska nagovestila mogućnost prestanka upotrebe uglja 2025. godine

03 August 2021 - Trenutna verzija Nacionalnog plana za oporavak i otpornost mogla bi dovesti do naglog ukidanja upotrebe uglja usled zatvaranja kompleksa Maritsa iztok

EMS konsultanta dalekovoda Obrenovac Bajina Basta

EMS traži konsultanta za izgradnju dalekovoda Obrenovac – Bajina Bašta

01 August 2021 - EMS će odabrati konsultantsku firmu za projekat dvosistemskog nadzemnog dalekovoda od 400 kilovolti između Obrenovca i Bajine Bašte