OIE

8 kompanija otkupilo dokumentaciju za Brisku Goru

8-kompanija-otkupilo-dokumentaciju-za-Brisku-Goru-solarne-elektrane-se-planiraju-i-na-Mozuri

Foto: Pixabay

Objavljeno

30.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Tendersku dokumentaciju za zakup zemljišta na lokalitetu Briska gora radi izgradnje solarne elektrane do sada je otkupilo osam kompanija, rečeno je Vijestima u Ministarstvu ekonomije Crne Gore.

Neimenovani predstavnici ministarstva nisu želeli da otkrivaju imena kompanija koje su otkupile dokumentaciju s obzirom da je tenderska procedura u toku, a rok za dostavljanje ponuda 3. septembar.

Kineska kompanija Shanghai Electric Power Engineering, glavni izvođač radova na vetroparku na lokalitetu Možura, je ranije izrazila interesovanje i za izvođenje radova na solarnoj elektrani na Briskoj gori.

Država će električnu energiju koju bude proizvodila solarna elektrana na Briskoj gori otkupljivati po tržišnim cenama, bez podsticaja, ili će investitor energiju moći da plasira na slobodno tržište, rečeno je u ministarstvu.

Ministarstvo ekonomije je 19. maja raspisalo tender za zakup 6,6 miliona kvadratnih metara zemljišta u državnoj svojini na period od 30 godina radi projektovanja, izgradnje, korišćenja i održavanja solarne elektrane instalisane snage veće od 200 MW na lokalitetu Briska gora.

Početna (minimalna) cena za godišnji zakup zemljišta u državnoj svojini je pet evrocenti po kvadratu, ili ukupno oko 331.056 evra godišnje. To znači da bi minimalna cena zakupa tokom celog 30-godišnjeg perioda bila približno 9,93 miliona evra.

Izgradnja solarne elektrane će se realizovati po fazama, i to: Faza I – minimalne instalisane snage 50 MW, u roku od 18 meseci od dana potpisivanja ugovora o zakupu zamljišta, i Faza II – za izgradnju preostalog dela do ukupno planirane instalisane snage solarne elektrane veće od 200 MW, u roku od 36 meseci od dana potpisivanja ugovora.

Na Možuri se inače gradi vetropark kapaciteta 46 MW, čija je izgradnja ušla u finalnu fazu. Ovaj projekat, čija je vrednost u vreme početka radova bila procenjena na 89 miliona evra, je pod kontrolom kompanije Enemalta, državne kompanije sa Malte.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

30. jul 2018. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

30. jul 2018. - Cemantara će svu struju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i koristiti je u procesu proizvodnje

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

30. jul 2018. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

30. jul 2018. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena