OIE

8 kompanija otkupilo dokumentaciju za Brisku Goru

8-kompanija-otkupilo-dokumentaciju-za-Brisku-Goru-solarne-elektrane-se-planiraju-i-na-Mozuri

Foto: Pixabay

Objavljeno

30.07.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

30.07.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Tendersku dokumentaciju za zakup zemljišta na lokalitetu Briska gora radi izgradnje solarne elektrane do sada je otkupilo osam kompanija, rečeno je Vijestima u Ministarstvu ekonomije Crne Gore.

Neimenovani predstavnici ministarstva nisu želeli da otkrivaju imena kompanija koje su otkupile dokumentaciju s obzirom da je tenderska procedura u toku, a rok za dostavljanje ponuda 3. septembar.

Kineska kompanija Shanghai Electric Power Engineering, glavni izvođač radova na vetroparku na lokalitetu Možura, je ranije izrazila interesovanje i za izvođenje radova na solarnoj elektrani na Briskoj gori.

Država će električnu energiju koju bude proizvodila solarna elektrana na Briskoj gori otkupljivati po tržišnim cenama, bez podsticaja, ili će investitor energiju moći da plasira na slobodno tržište, rečeno je u ministarstvu.

Ministarstvo ekonomije je 19. maja raspisalo tender za zakup 6,6 miliona kvadratnih metara zemljišta u državnoj svojini na period od 30 godina radi projektovanja, izgradnje, korišćenja i održavanja solarne elektrane instalisane snage veće od 200 MW na lokalitetu Briska gora.

Početna (minimalna) cena za godišnji zakup zemljišta u državnoj svojini je pet evrocenti po kvadratu, ili ukupno oko 331.056 evra godišnje. To znači da bi minimalna cena zakupa tokom celog 30-godišnjeg perioda bila približno 9,93 miliona evra.

Izgradnja solarne elektrane će se realizovati po fazama, i to: Faza I – minimalne instalisane snage 50 MW, u roku od 18 meseci od dana potpisivanja ugovora o zakupu zamljišta, i Faza II – za izgradnju preostalog dela do ukupno planirane instalisane snage solarne elektrane veće od 200 MW, u roku od 36 meseci od dana potpisivanja ugovora.

Na Možuri se inače gradi vetropark kapaciteta 46 MW, čija je izgradnja ušla u finalnu fazu. Ovaj projekat, čija je vrednost u vreme početka radova bila procenjena na 89 miliona evra, je pod kontrolom kompanije Enemalta, državne kompanije sa Malte.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

30. jul 2018. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

30. jul 2018. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

30. jul 2018. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

30. jul 2018. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika