Otpad

50 firmi bi da gradi postrojenje za otpadne vode u Skoplju

Skoplje postrojenje za preciscavanje otpadne vode

Foto: Pixabay

Objavljeno

17.08.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.08.2020.

Komentari

0

Podeli

Oko 50 kompanija iskazalo je interes za projektovanje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u glavnom gradu Severne Makedonije. Ovaj projekat u Skoplju, vredan 136 miliona evra, trebalo bi da poporavi kvalitet vode i smanji zagađenost reke Vardar.

Projekat će se finansirati iz kredita EIB-a i EBRD-a

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda će se finansirati iz kredita Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), piše u pozivu za pretkvalifikacioni postupak objavljenom u junu ove godine.

Rok za prijave je bio 17. avgust, ali je zbog ogromnog interesovanja u međuvremenu produžen do 1. septembra, navodi se na sajtu skopskog javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija. Po izboru izvođača, projekat bi trebalo da počne u prvom kvartalu 2021. godine i da traje 6 godina, pri čemu bi samo projektovanje i izgradnja trajali 36 meseci, a probni rad postrojenja 24 meseca.

Na osnovu prijava primljenih u pretkvalifikacionom postupku, između tri i osam kandidata koji u značajnoj meri zadovoljavaju kriterijume biće pozvano da dostave detaljne ponude za ovaj ugovor, piše u pozivu.

Glavni krivac za zagađenost vode u Vardaru su neprerađene fekalije iz skopskih domaćinstava i firmi

Hemijski i biološki kvalitet vode u Vardaru na području Skoplja je trenutno u najnižoj kategoriji, piše meta.mk. Jedan od razloga za toliku zagađenost vode u Vardaru su neprerađene fekalije koje se iz skopskih domaćinstava i firmi ispuštaju direktno u reku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

17. avgust 2020. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

17. avgust 2020. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

17. avgust 2020. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

17. avgust 2020. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja