Životna sredina

5 primera kako lobisti koriste koronavirus da oslabe propise za životnu sredinu EU

lobisti korona virus eu propisi

Slika: Evropska komisija (BGEN)

Objavljeno

22.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Da li su zakoni Evropske unije o životnoj sredini i Evropski zeleni dogovor zaista ugroženi zbog pandemije korona virusa? U Evropskom ekološkom birou (EEB) upozoravaju da se lobisti u Briselu ovih dana bave upravo ovim poslom. Kao ilustraciju navode pet primera kako su korporativni lobisti tražili suspendovanje ključnih ekoloških propisa.

tekstu, koji je napisao Anton Lazarus, šef sektora za odnose sa javnošću EEB – najveće mreže organizacija za životnu sredinu u EU, navodi se da u vremenu kada korona virus parališe život širom Evrope, neki u Briselu ne gube vreme da obezbede sebi unosne poslove.

Korona virus parališe život širom Evrope, a neki u Briselu ne gube vreme da obezbede sebi unosne poslove

Inače, još u martu su se pojavile informacije da se Evropski zeleni dogovor suočava sa odlaganjem zbog uticaja pandemije. Mesec dana kasnije, neformalna grupa pozvala je donosioce odluka u Briselu da se potrude da oporavak posle korona virusa bude u duhu zelenih ciljeva.

Iako mnogi razmišljaju o onome što je zaista važno u životu, neke lobističke grupe su zauzete obezbeđivanjem posebnog tretmana i slabljenjem zaštite životne sredine u EU, piše Lazarus.

Evo pet najgorih primera lobiranja u Briselu ovih dana.

1. Agrolobi: Odlaganje akcije za bolji sistem za hranu

Prvi primer donosi lošu vest: intenzivno lobiranje poljoprivrednih kompanija da se odlože ključne strategije za hranu, poljoprivredu i prirodu je bilo uspešno. Evropska komisija potvrdila je da strategije “Od farme do viljuške” (Farm to Fork) i za biodiverzitet neće biti spremne krajem ovog meseca, kao što se ranije očekivalo.

Strategije “Od farme do viljuške” (Farm to Fork) i za biodiverzitet mogle bi da transformišu evropsko selo

Ove dve strategije mogle bi da transformišu evropsko selo, tako što bi se od svih farmi izdvojilo za prirodu 10%, kroz jačanje agroekološkog pristupa prilagođenog prirodi i zakonsku zaštitu 30% zemlje i mora u Evropi.

Uprkos tome što je nova strategija za hranu dizajnirana, kako se navodi u teksu, da podrži marljive poljoprivrednike i obezbedi zaštitu zemljišta za buduće generacije, članovi Evropske narodne stranke pripremili su, dodaje se, bizarno saopštenje za štampu u kojem tvrde da će strategija postaviti “nova pravila”.

Strategije predviđaju da sve farme izdvajaju za prirodu 10% i zakonsku zaštitu 30% zemlje i mora u Evropi

Stručnjak za poljoprivredu EEB-a Celia Nissens odlučno je odbacila ovu tvrdnju u izjavi portalu Euractiv. Ona je istakla da strategije postavljaju jasan pravac budućeg razvoja i predviđaju akcije za rešavanje problema – upravo ono što mora da se uradi u ovim izazovnim vremenima.

Odluka Komisije da odloži strategije došla je samo nekoliko dana nakon što su se naučnici, koje je angažovala Komisija, pridružili pozivima za hitnu i radikalnu promenu evropskog sistema ishrane.

2. Plastični lobi: Stvaranje zbrke kako bi se odbranile plastične viljuške

“Cinični pokušaji da se virus iskoristi za odbacivanje rešenja, koja štite životnu sredinu i javno zdravlje” (Slika: Pixabay)

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, dobila je pismo EuPC, udruženja industrije plastike, u kojem se traži da se zabrana plastike za jednokratnu upotrebu odloži ili čak potpuno odbaci.

U pismu ove lobističke grupe ističe se da je reč o udaru na plastiku i navodi da je korona virus pokazao da nisu svi materijali isti. Oni tvrde da je plastika za jednokratnu upotrebu ključna za higijenu, zdravlje i bezbednost.

Lobisti tvrde da je plastika za jednokratnu upotrebu ključna za higijenu, zdravlje i bezbednost

Jean-Pierre Schweitzer, stručnjak za cirkularnu ekonomiju EEB, kaže da lobisti govore o dve različite stvari. Zabrana plastike u EU cilja pre svega deset predmeta koje voda najčešće izbacuje na plažama, poput štapića za uši, slamčica i ambalaže. Zakon ima izuzeće za medicinske uređaje i ne odnosi se na maske, zaštitnu odeću i rukavice potrebne u bolnicama i staračkim domovima širom Evrope, a koje neznatno doprinose zagađenju mora.

Zabrana EU cilja pre svega deset predmeta koje voda najčešće izbacuje na plažama, poput štapića za uši, slamčica i ambalaže

On je zabrinut zbog ciničnih pokušaja da se virus iskoristi za odbacivanje rešenja, koja služe da zaštite životnu sredinu, javno zdravlje i dobrobit. Važno je da preduzeća koja se istinski bore da poštuju zakone o životnoj sredini dobiju podršku, dodao je on.

Srećom, Evropska komisija je rekla da ne planira da odloži donošenje ovih propisa i da će predviđeni rokovi morati da se poštuju.

3. Hemijski lobi želi šestomesečno odlaganje pravila o transparentnosti za toksičnost

Zapaženi su i brojni slučajevi lobiranja za hemijsku industriju, uključujući pismo Federacije nemačke industrije (BDI) od 25. marta koje je dobio Bjorn Hansen, direktor Evropske agencije za hemikalije (ECHA). U pismu se za barem šest meseci traži odlaganje više važnih mera čiji je cilj zaštita ljudi od potencijalno štetnih supstanci.

Traži se odlaganje pravila za transparentnost za najmanje 205 supstanci odnosno toksičnih hemikalija koje se dodaju u hiljade proizvoda

Tatiana Santos, stručnjak za hemijske proizvode EEB-a, kaže da je pismo nečuveno. Traži se odlaganje pravila za transparentnost za najmanje 205 supstanci koje izazivaju veliku zabrinutost – to su toksične hemikalije koje se trenutno dodaju u hiljade proizvoda koje koristi ogroman broj potrošača. Takođe se traži produženje upotrebe jedne od najgorih hemikalija na planeti – PFOA – koju je učinio poznatom nedavno snimljeni film Tamne vode, u kojem je igrao Mark Ruffalo.

Srećom, u odgovoru od prošle nedelje, Hansen je objasnio da pravljenje izuzeća, koja su tražena, nije u nadležnosti Agencije koju on vodi.

4. Automobilski lobi: Olabaviti primenu pravila za bezbednosti na putevima, emisije…

“Zahtev za odlaganje štetan za dugoročnu održivost automobilske industrije u Evropi” (Slika: Pixabay)

Lobističke grupe evropske autoindustrije ujedinile su se u pozivu, koji je 25. marta dobila Ursula von der Leyen, predsednica Komisije, da se ublaže nova pravila EU, uključujući CO2 ciljeve za automobile.

Traži se ublažavanje CO2 ciljeva za automobile

Osim što se zalažu da njihovi članovi dobiju više novca EU, u pismo tvrde da epidemija virusa ugrožava planove koje su napravili za poštovanje postojećih i budućih zakona i propisa EU i traže prilagođavanje vremenskog okvira te regulative kako bi se poboljšala bezbednost na putu, smanjenje emisija i zaštita životne sredine.

Odgovarajući na pismo, nevladina organizacija Transport i životna sredina (Transport & Environment) je napisala da detaljnija analiza činjenica u vezi sa klimatskim ciljevima i zelenim tehnologijama pokazuje da je zahtev za odlaganje trenutno neosnovan i potencijalno štetan za dugoročnu održivost i konkurentnost automobilske industrije u Evropi.

Sva tri nemačka proizvođača, VW, Daimler i BMV, priznala su da odlaganje nije potrebno

Julia Poliscanova, direktorka organizacije Čisto vozilo (Clean Vehicle), navela je da je ekonomski oporavak presudan, ali da ne bi trebalo da dozvolimo da neki oportunistički proizvođači automobila koriste krizu da odlože klimatski ciljevi EU za automobile. Sva tri nemačka proizvođača automobila, VW, Daimler i BMV, s pravom su priznala da to nije potrebno, rekla je ona.

5. Business Europe: Bez skrupula u pokušaju sabotiranja svih klimatskih i ekoloških propisa

Na kraju, možda je najdalekosežniji poziv na odlaganje koji je stigao iz krovnog udruženja industrije Business Europe, čiji članovi su glavni industrijski igrači.

U vanrednom pismu oni ističu značajan uticaj virusa na sposobnost lobista da kontaktiraju sa donosiocima politika, pa Udruženje traži da se konsultacije i procene uticaja odlože – potez koji bi efikasno zaustavio sav napredak u donošenju propisa o životnoj sredini i Evropskog zelenog dogovora.

U pismu i tvitu, kojim su promovisali svoj stav, Udruženje klimatske i ekološke propise vidi kao nebitne.

Christian Schaible, menadžer za industrijsku politiku EEB-a, odbacio je ideju o nebitnim klimatskim propisima, a zahtev za produženje rokova nazvao opasnim.

Produženje roka za ispunjavanje zahteva za čitavu Evropu je ništa više od nagrade za neke od najgorih zagađivača u Evropi

Industrija je, naveo je, već dugi niz godina upoznata da mora da ispuni ova nova pravila. Možda ima dosta slučajeva u kojima je oprema za smanjenje zagađenja trebalo da bude montirana u poslednjem trenutku, ali produženje roka za ispunjavanje zahteva za čitavu Evropu je ništa više od nagrade za neke od najgorih zagađivača u Evropi, istakao je on.

Neobično je videti kako neke od najvećih evropskih kompanija pružaju podršku zagađivanju

U trenutku kada je javno zdravlje na prvom mestu, Schaible smatra da je neobično videti kako neke od najvećih evropskih kompanija pružaju podršku zagađivanju.

Neiscrpan spisak ekoloških propisa, koje bi oni želeli da odlože, nalazi se u prilogu pisma. Lista uključuje i klimatske ciljeve EU do 2030. i produženje rokova za “čišćenje” industrijskih procesa koristeći takozvane najbolje dostupne tehnike (BAT).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

22. april 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

22. april 2020. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

22. april 2020. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

22. april 2020. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.