OIE

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

Foto: ZEZ

Objavljeno

30.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Zelena energetska zadruga osnovala je prošle nedelje Evropsku zadrugu ZEZ Sunce, sa ciljem da se poveća proizvodnja energije iz obnovljivih izvora kroz razvoj projekata solarnih elektrana koje su u vlasništvu građana, mikro i malih poduzeća, kao i lokalnih zajednica u Hrvatskoj.

Zelena energetska zadruga (ZEZ) je u Zagrebu održala osnivačku skupštinu Evropske zadruge ZEZ Sunce, kako bi se podržao razvoj solarnih elektrana u vlasništvu građana i na taj način povećalo korištenje solarne energije u Hrvatskoj.

U novoosnovanoj zadruzi ZEZ Sunce planiraju da realizuju projekte krovnih solarnih elektrana ukupne snage od najmanje dva megavata do 2026. godine. Kako navode u zadruzi, u ostvarenju tog cilja krenuće od elektrana na području grada Zagreba.

ZEZ Sunce planira da realizuje projekte krovnih solarnih elektrana ukupne snage od najmanje dva megavata do 2026. godine

U prvoj fazi, ZEZ Sunce namerava da realiziuje solarne elektrane na zgradama koje će proizvedenu solarnu energiju trošiti za vlastite potrebe ili za prodaju na tržištu.

Zadruga će dugoročno težiti ka proizvodnji solarne energije za potrebe svojih članova, kao i investiranju u lokalnim društveno korisnim projektima, navodi se u saopštenju.

Zadrugu ZEZ Sunce osnovali su članovi Zelene energetske zadruge, kojima pridružilo i tridesetak budućih zadrugara, koji su aktivni u domenu obnovljivih izvora energije i socijalnog preduzetništva.

ZEZ Sunce će omogućiti građanima da ulažu u projekte solarne energije u lokalnoj zajednici

Osnivanjem zadruge ZEZ Sunce građani su dobili mogućnost i prostor za ulaganja u projekte solarne energije u vlastitoj lokalnoj zajednici i za aktivno učešće u tranziciji ka obnovljivim izvorima energije, navode u ZEZ-u.

“Verujemo kako je model građanske energije u kojem građani proizvode vlastitu energiju najbolji način da u Hrvatskoj povećamo korištenje obnovljive energije te osiguramo da naše lokalne zajednice budu energetski sigurnije i otpornije na društvene krize,” objasnio je Mislav Kirac, upravnik zadruge ZEZ Sunce i programski koordinator Zelene energetske zadruge.

ZEZ je krovna organizacija za područje energetskog zadrugarstva, koja već 10 godina podstiče razvoj građanske energije u Hrvatskoj i zemljama u okruženju, kroz inovativne razvojne projekte u području energetike i tranzicije lokalnih zajednica ka obnovljivim izvorima energije.

Zelena energetska zadruga pokrenula je projekat Križevačkih sunčanih krovova, što je bilo prvo ulaganje u projekte solarnih elektrana uz pomoć građana u Hrvatskoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

30. januar 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

30. januar 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

30. januar 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

30. januar 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.