OIE

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

Foto: ZEZ

Objavljeno

30.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Zelena energetska zadruga osnovala je prošle nedelje Evropsku zadrugu ZEZ Sunce, sa ciljem da se poveća proizvodnja energije iz obnovljivih izvora kroz razvoj projekata solarnih elektrana koje su u vlasništvu građana, mikro i malih poduzeća, kao i lokalnih zajednica u Hrvatskoj.

Zelena energetska zadruga (ZEZ) je u Zagrebu održala osnivačku skupštinu Evropske zadruge ZEZ Sunce, kako bi se podržao razvoj solarnih elektrana u vlasništvu građana i na taj način povećalo korištenje solarne energije u Hrvatskoj.

U novoosnovanoj zadruzi ZEZ Sunce planiraju da realizuju projekte krovnih solarnih elektrana ukupne snage od najmanje dva megavata do 2026. godine. Kako navode u zadruzi, u ostvarenju tog cilja krenuće od elektrana na području grada Zagreba.

ZEZ Sunce planira da realizuje projekte krovnih solarnih elektrana ukupne snage od najmanje dva megavata do 2026. godine

U prvoj fazi, ZEZ Sunce namerava da realiziuje solarne elektrane na zgradama koje će proizvedenu solarnu energiju trošiti za vlastite potrebe ili za prodaju na tržištu.

Zadruga će dugoročno težiti ka proizvodnji solarne energije za potrebe svojih članova, kao i investiranju u lokalnim društveno korisnim projektima, navodi se u saopštenju.

Zadrugu ZEZ Sunce osnovali su članovi Zelene energetske zadruge, kojima pridružilo i tridesetak budućih zadrugara, koji su aktivni u domenu obnovljivih izvora energije i socijalnog preduzetništva.

ZEZ Sunce će omogućiti građanima da ulažu u projekte solarne energije u lokalnoj zajednici

Osnivanjem zadruge ZEZ Sunce građani su dobili mogućnost i prostor za ulaganja u projekte solarne energije u vlastitoj lokalnoj zajednici i za aktivno učešće u tranziciji ka obnovljivim izvorima energije, navode u ZEZ-u.

“Verujemo kako je model građanske energije u kojem građani proizvode vlastitu energiju najbolji način da u Hrvatskoj povećamo korištenje obnovljive energije te osiguramo da naše lokalne zajednice budu energetski sigurnije i otpornije na društvene krize,” objasnio je Mislav Kirac, upravnik zadruge ZEZ Sunce i programski koordinator Zelene energetske zadruge.

ZEZ je krovna organizacija za područje energetskog zadrugarstva, koja već 10 godina podstiče razvoj građanske energije u Hrvatskoj i zemljama u okruženju, kroz inovativne razvojne projekte u području energetike i tranzicije lokalnih zajednica ka obnovljivim izvorima energije.

Zelena energetska zadruga pokrenula je projekat Križevačkih sunčanih krovova, što je bilo prvo ulaganje u projekte solarnih elektrana uz pomoć građana u Hrvatskoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka balansiranje vetar solar rezerva lajon hirt

Nemački paradoks: pet puta uvećana snaga elektrana na solar i vetar, a rezerve za balansiranje smanjene 50 odsto

30. januar 2023. - Objava Lajona Hirta, profesora energetske politike na berlinskom fakultetu Hertie School i direktora u firmi Neon, opet je uzburkala duhove

Nemacka 2023 prva u Evropi u iskoriscavanju energije vetra

Nemačka 2023. prva u Evropi u iskorišćavanju energije vetra

30. januar 2023. - Nemačka predvodi ekspanziju u sektoru vetroelektrana u Evropi, a na Balkanu najjače performanse pokazuju Grčka i Turska

Indijansko pleme će izgraditi jednu od najvećih solarnih elektrana u SAD

Indijansko pleme će izgraditi jednu od najvećih solarnih elektrana u SAD

30. januar 2023. - Pleme Planinskih Juta u Koloradu i kompanija Canigou Group, planiraju razvoj jedne od najvećih solarnih elektrana u SAD

2024 BEF vizual

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

30. januar 2023. - Ukoliko ulogu svoje organizacije ili kompanije vidite kao važnu i lidersku u energetskoj tranziciji, a na tržište regiona računate, BEF 2024 je mesto na kojem morate biti prisutni