OIE

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

Foto: ZEZ

Objavljeno

30.01.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

30.01.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Zelena energetska zadruga osnovala je prošle nedelje Evropsku zadrugu ZEZ Sunce, sa ciljem da se poveća proizvodnja energije iz obnovljivih izvora kroz razvoj projekata solarnih elektrana koje su u vlasništvu građana, mikro i malih poduzeća, kao i lokalnih zajednica u Hrvatskoj.

Zelena energetska zadruga (ZEZ) je u Zagrebu održala osnivačku skupštinu Evropske zadruge ZEZ Sunce, kako bi se podržao razvoj solarnih elektrana u vlasništvu građana i na taj način povećalo korištenje solarne energije u Hrvatskoj.

U novoosnovanoj zadruzi ZEZ Sunce planiraju da realizuju projekte krovnih solarnih elektrana ukupne snage od najmanje dva megavata do 2026. godine. Kako navode u zadruzi, u ostvarenju tog cilja krenuće od elektrana na području grada Zagreba.

ZEZ Sunce planira da realizuje projekte krovnih solarnih elektrana ukupne snage od najmanje dva megavata do 2026. godine

U prvoj fazi, ZEZ Sunce namerava da realiziuje solarne elektrane na zgradama koje će proizvedenu solarnu energiju trošiti za vlastite potrebe ili za prodaju na tržištu.

Zadruga će dugoročno težiti ka proizvodnji solarne energije za potrebe svojih članova, kao i investiranju u lokalnim društveno korisnim projektima, navodi se u saopštenju.

Zadrugu ZEZ Sunce osnovali su članovi Zelene energetske zadruge, kojima pridružilo i tridesetak budućih zadrugara, koji su aktivni u domenu obnovljivih izvora energije i socijalnog preduzetništva.

ZEZ Sunce će omogućiti građanima da ulažu u projekte solarne energije u lokalnoj zajednici

Osnivanjem zadruge ZEZ Sunce građani su dobili mogućnost i prostor za ulaganja u projekte solarne energije u vlastitoj lokalnoj zajednici i za aktivno učešće u tranziciji ka obnovljivim izvorima energije, navode u ZEZ-u.

“Verujemo kako je model građanske energije u kojem građani proizvode vlastitu energiju najbolji način da u Hrvatskoj povećamo korištenje obnovljive energije te osiguramo da naše lokalne zajednice budu energetski sigurnije i otpornije na društvene krize,” objasnio je Mislav Kirac, upravnik zadruge ZEZ Sunce i programski koordinator Zelene energetske zadruge.

ZEZ je krovna organizacija za područje energetskog zadrugarstva, koja već 10 godina podstiče razvoj građanske energije u Hrvatskoj i zemljama u okruženju, kroz inovativne razvojne projekte u području energetike i tranzicije lokalnih zajednica ka obnovljivim izvorima energije.

Zelena energetska zadruga pokrenula je projekat Križevačkih sunčanih krovova, što je bilo prvo ulaganje u projekte solarnih elektrana uz pomoć građana u Hrvatskoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

30. januar 2023. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

vodonika, nemacka, subvencije

Nemačka obezbedila grantove u vrednosti od 4,6 milijarde evra za projekte vodonika

30. januar 2023. - Nemačka dodeljuje 4,6 milijardi evra subvencija za 23 projekta za proizvodnju, transport i skladištenje vodonika

U Evropi raste broj postrojenja za proizvodnju biometana

Kapacitet za proizvodnju biometana povećan skoro 40 odsto u EU

30. januar 2023. - Evropska mapa biometana, pokazuje rast kapaciteta biometana od 37 odsto u članicama Evropske unije i rast od 20 odsto u zemljama koje nisu članice

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

30. januar 2023. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan