Klimatske promene

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Foto: Kalpesh Ajugia from Pixabay

Objavljeno

10.04.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.04.2024.

Komentari

0

Podeli

Odobravanje zelenih kredita povećano je u Severnoj Makedoniji 2,8 puta od 2019. godine. Rast ove vrste pozajmica povećan je 2023. godine u odnosu na 2022. za 29,1 odsto, pokazali su podaci Narodne banke Severne Makedonije.

Narodna banka je objavila podatke o zelenim kreditima za četvrti kvartal 2023. godine, u kojem je zabeležen rast od pet odsto, dok je na godišnjem nivou rast 29,1 odsto.

U odnosu na kraj 2019, kada su podaci počeli da se prikupljaju, zeleni krediti su povećani za 2,8 puta, navela je centralna banka Severne Makedonije.

Prema podacima Narodne banke, na kraju 2023. potraživanja banaka po osnovu zelenih kredita iznosima su 19,9 miliona denara. Poređenja radi, na kraju 2019. taj iznos je bio 7,2 miliona denara.

Rast zelenog kreditiranja je najvećim delom posledica zajmova odobrenih firmama, dok su većinu ovih kredita odobrile velike banke, kažu u Narodnoj banci.

Uprkos znatnom rast, udeo zelenih u ukupnim kreditima je i dalje na niskom nivou. Od kraja 2019. do 2023, učešće zelenih u ukupnim kreditima povećano je sa 2,2 odsto na 4,5 odsto.

zeleni krediti severna makedonija narodna banka

Inače, Narodna banka pod zelenim kreditima podrazumeva zajmove namenjene projektima koji podržavaju održive, ekološke ciljeve, ili ciljeve koji doprinose zelenoj tranziciji u društvu, kao što je razvoj novih ekološki tehnologija.

U dokumentima ove centralne banke navodi se da u skladu sa politikom Svetske banke zelene kredite definišu kao finansiranje koje omogućava zajmoprimcu da investira isključivo u projekte sa značajnim doprinosom životnoj sredini i smanjenju negativnih efekata klimatskih promena.

Zeleni krediti, prema toj definiciji, imaju za cilj poboljšanje energetske efikasnosti domaćinstava i korporativnog sektora, podršku investicijama u zelene tehnologije, materijale i rešenja i podršku investicijama u obnovljive izvore energije, kontrolu i prevenciju zagađenja, zaštitu životne sredine, smanjenje rizika od klimatskih promena.

Strateški cilj je povećanje svesti o klimatskim promenama

U Narodnoj banci podsećaju da su kao jedan od svojih strateških ciljeva postavili povećanje svesti o klimatskim promenama i doprinos zelenoj održivoj ekonomiji.

Narodna banka je pripremila Srednjoročni plan aktivnosti u oblasti upravljanja rizicima u vezi sa klimatskim promenama za period 2023 – 2025, a nedavno je, u cilju poboljšanja dostupnosti podataka o klimatskim promenama, objavila i pregled zelenih indikatora koji će pomoći u analizama za dalje kreiranje politike.

U isto vrema, kako dodaju, razvija se i zeleni portfolio hartija od vrednosti u deviznim rezervama, a planirani su stres testovi kako bi se procenila otpornost bankarskog sistema na klimatske promene.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

evropljani klimatske promene anketa imigracija democracy perception index 2024

Evropljanima je sada imigracija veći problem nego klimatske promene – anketa

10. april 2024. - Evropljani su više zabrinuti zbog imigracije nego klimatskih promena, dok manje od 15 odsto anketiranih...

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

10. april 2024. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

Stanje klime u Evropi 2023. godina kontradiktornih vremenskih prilika

Stanje klime u Evropi: 2023. bila godina meteoroloških kontrasta

10. april 2024. - Izveštaj Kopernikove Službe za posmatranje klimatskih promena Stanje klime u Evropi opisuje ekstremnu godinu za nama

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

10. april 2024. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV