OIE

Zelena tranzicija menja DNK postojećih poslovnih procesa

Marko Cadez predsednik Privredne komore Srbije

Foto: Mitar Mitrović, PKS

Objavljeno

08.12.2022.

Država

Autor

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2022.

Država

Autor

Komentari

0

Podeli

Zelena tranzicija menja DNK postojećih poslovnih procesa, velika je investiciona šansa, mora brzo da se sprovede jer vremena za čekanje nemamo, poručio je Marko Čadež, predsednik PKS na  konferenciji Look UP posvećenoj ekologiji i energetici.

Čadež je na Kopaoniku istakao da je PKS prva u regionu objavila Zelenu deklaraciju o transformaciji srpske privrede u 10 tačaka. To je svojevrsna mapa puta kroz zelenu tranziciju, ali i putokaz državi za  donošenje podsticajnih mera ekonomske politike u ovoj oblasti, dodao je Čadež.

Zelena transformacija je po njegovim rečima ključna za unapređenje konkurentnosti privrede, novih investicija u proizvode više vrednosti kao što su električni automobili, baterije.

Investiciona revolucija je na pragu, velike kompanije iz Azije prebacuju proizvodnju u Evropu, Mađarska je odličan primer i da bi naš region uhvatio korak sa tim pozitivnim promenama mora postati deo jedinstvenog tržišta EU, ocenjuje Čadež. Predsednik PKS posebno se založio za pravednu ekološku tranziciju u kojoj će se voditi računa o najugroženijim grupama društva.

Vujović: Srbiji je potrebno 12,7 milijardi evra za usklađivanje sa standardima i propisima EU

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović  rekla da je strateški cilj Vlade Srbije članstvo u EU, ali i primena Zelene agende za Zapadni Balkan, što potvrđuje stalni dijalog sa evropskim institucijama, usvajanje standarda u oblasti ekologije i indsustrije i njihova primena kroz strateška dokumenta koje je Srbija donela ili će doneti.

„Srbiji je potrebno 12,7 milijardi evra za usklađivanje sa standardima i propisima EU, od čega su 12,4 milijarde investiciona ulaganja u sektoru voda“, rekla je Vujovićeva.

Vesić najavio novi zakon o izgradnji

Na panelu „Zelena gradnja kao sastavni deo održive budućnosti“  ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će Ministarstvo predložiti novi zakon o izgradnji koji će sadržati niz mera za podsticanje zelene gradnje, dok se u okviru panela „eMobiliti – put od budućnosti do stvarnosti“, razgovaralo o eksploataciji litijuma u Srbiji, a za jednim stolom sedeli su zagovornici eksploatacije litijuma u Srbiji, kao i njegovi oštri protivnici.

Đedović: država namerava da obezbedi energiju po najnižoj ceni

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da je namera države da obezbedi dovoljno energije koja je dostupna i čista po najnižoj ceni uz očuvanje zdrave životne sredine, zbog čega se u narednih 25 godina planiraju ulaganja od 32 milijarde evra. Ona je, otvarajući drugi dan Look Up konferencije na Kopaoniku, rekla da se, osim u nove kapacitete za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora (OIE), velika sredstva ulažu u projekte energetske efikasnosti i revitalizaciju postojećih termoelektrana.
Konferencija Look UP okupila je više od 400 učesnika, više od 55 eksperata koji su, tokom dva dana, u okviru osam panela diskutovali o ekologiji, energetici, zelenoj gradnji, e mobilitiju, reciklaži, vodoničnoj strategiji Srbije…

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

8. decembar 2022. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

8. decembar 2022. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

8. decembar 2022. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu

nikola rajakovic zakon o oie izmene javna rasprava

Srbija otvara vrata baterijama kao načinu da se reši problem varijabilnosti obnovljive energije

8. decembar 2022. - Baterije su jedna od novina u nacrtu izmena zakona o obnovljivoj energiji, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Nikolom Rajakovićem