OIE

Zelena tranzicija menja DNK postojećih poslovnih procesa

Marko Cadez predsednik Privredne komore Srbije

Foto: Mitar Mitrović, PKS

Objavljeno

08.12.2022.

Država

Autor

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2022.

Država

Autor

Komentari

0

Podeli

Zelena tranzicija menja DNK postojećih poslovnih procesa, velika je investiciona šansa, mora brzo da se sprovede jer vremena za čekanje nemamo, poručio je Marko Čadež, predsednik PKS na  konferenciji Look UP posvećenoj ekologiji i energetici.

Čadež je na Kopaoniku istakao da je PKS prva u regionu objavila Zelenu deklaraciju o transformaciji srpske privrede u 10 tačaka. To je svojevrsna mapa puta kroz zelenu tranziciju, ali i putokaz državi za  donošenje podsticajnih mera ekonomske politike u ovoj oblasti, dodao je Čadež.

Zelena transformacija je po njegovim rečima ključna za unapređenje konkurentnosti privrede, novih investicija u proizvode više vrednosti kao što su električni automobili, baterije.

Investiciona revolucija je na pragu, velike kompanije iz Azije prebacuju proizvodnju u Evropu, Mađarska je odličan primer i da bi naš region uhvatio korak sa tim pozitivnim promenama mora postati deo jedinstvenog tržišta EU, ocenjuje Čadež. Predsednik PKS posebno se založio za pravednu ekološku tranziciju u kojoj će se voditi računa o najugroženijim grupama društva.

Vujović: Srbiji je potrebno 12,7 milijardi evra za usklađivanje sa standardima i propisima EU

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović  rekla da je strateški cilj Vlade Srbije članstvo u EU, ali i primena Zelene agende za Zapadni Balkan, što potvrđuje stalni dijalog sa evropskim institucijama, usvajanje standarda u oblasti ekologije i indsustrije i njihova primena kroz strateška dokumenta koje je Srbija donela ili će doneti.

„Srbiji je potrebno 12,7 milijardi evra za usklađivanje sa standardima i propisima EU, od čega su 12,4 milijarde investiciona ulaganja u sektoru voda“, rekla je Vujovićeva.

Vesić najavio novi zakon o izgradnji

Na panelu „Zelena gradnja kao sastavni deo održive budućnosti“  ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će Ministarstvo predložiti novi zakon o izgradnji koji će sadržati niz mera za podsticanje zelene gradnje, dok se u okviru panela „eMobiliti – put od budućnosti do stvarnosti“, razgovaralo o eksploataciji litijuma u Srbiji, a za jednim stolom sedeli su zagovornici eksploatacije litijuma u Srbiji, kao i njegovi oštri protivnici.

Đedović: država namerava da obezbedi energiju po najnižoj ceni

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da je namera države da obezbedi dovoljno energije koja je dostupna i čista po najnižoj ceni uz očuvanje zdrave životne sredine, zbog čega se u narednih 25 godina planiraju ulaganja od 32 milijarde evra. Ona je, otvarajući drugi dan Look Up konferencije na Kopaoniku, rekla da se, osim u nove kapacitete za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora (OIE), velika sredstva ulažu u projekte energetske efikasnosti i revitalizaciju postojećih termoelektrana.
Konferencija Look UP okupila je više od 400 učesnika, više od 55 eksperata koji su, tokom dva dana, u okviru osam panela diskutovali o ekologiji, energetici, zelenoj gradnji, e mobilitiju, reciklaži, vodoničnoj strategiji Srbije…

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

8. decembar 2022. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

8. decembar 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

8. decembar 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

8. decembar 2022. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije