Životna sredina

Zaustavljena gradnja HE Hrastje-Mota na Muri zbog negativnog uticaja na okolinu

Zaustavljena-gradnja-HE-Hrastje-Mota-na-Muri-zbog-negativnog-uticaja-na-okolinu

Slika: WWF

Objavljeno

17.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Slovenije odlučila je da zaustavi pripreme za izradu nacionalnog prostornog plana (DPN) za hidroelektranu (HE) Hrastje-Mota, prve koja je planirana na reci Muri.

Brojne nevladine organizacije, koje se protive gradnji HE zbog negativnog uticaja na životnu sredinu, pozdravile su ovu odluku. Međutim, kompanija HSE Group, koja je investitor, smatra da je odluka vlade posledica toga što jedan sektor – zaštita životne sredine, teži ispunjenju parcijalnih interesa na račun širih društvenih, poljoprivrednih i klimatsko-energetskih ciljeva.

Vlada je saopštila da su nakon Rezolucije o pripremi nacionalnog prostornog plana za HE Hrastje-Mota, donete 16. maja 2013. godine, ispitane tri alternative, koje, kako je navedeno u ekološkom izveštaju, imaju značajan uticaj na životnu sredinu (klasa D).

Sve planirane HE, kako se navodi, su derivacionog tipa snage do 55 MW, sa akumulacijama od 4 miliona kubika.

U izveštaju se zaključuje da ispitane alternative ne omogućavaju postizanje dobrog ekološkog statusa površinskih voda, da ne bi bilo moguće sprečiti pogoršanje njihovog ekološkog statusa, kao i da ne bi bili ispunjeni ciljevi očuvanja prirode.

U julu 2018. godine, kao deo programa Čovek i biosfera na predlog Slovenije UNESCO je proglasio Rezervat biosfere reke Mure, čineći ga delom globalne mreže rezervata biosfere.

Slovenačko društvo za izučavanje riba i Udruženje društava za zaštitu reke i održivi razvoj uz Muru – Moja Mura, koje su učestvovale u proceduri izrade ekološkog izveštaja, upozorile su na negativan uticaj na Muru, saopštila je Vlada Slovenije.

WWF: Otkazati koncesiju za svih 8 HE

Nevladina organizacija WWF je saopštila da iako ima razloga da ovu odluku proslavi, nastavlja borbu za konačnu odbranu reke Mure u Sloveniji, koja čini deo akcije Amazon Evrope.

„Zahtevamo odluku o ukidanju koncesionog rešenja za svih 8 HE, kao što je to inicirao bivši ministar životne sredine Jure Leben, kao i uspostavljanje zaštićenog područja na Muri. Ostvarivanje obe mere će dugoročno očuvati Muru i doprineti uspostavljanju rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, prvog prekograničnog rezervata biosfere u 5 zemalja”, naveo je WWF.

HSE Group: U Sloveniji nema obnovljivih izvora energije u izobilju

HSE Group saopštila je da je kompenzacijskim merama moguće nadoknaditi očekivani uticaj HE na životnu sredinu kako bi one postale ekološki prihvatljive.

U poslednjih nekoliko meseci kompanija se obratila nadležnim ministarstvima, vladi i javnosti sa nekoliko inicijativa za nastavak konstruktivnog dijaloga.

„Svesni smo da je potraga za mogućim kompromisnim rešenjem dugoročni posao, koji zahteva puno truda svih zainteresovanih strana, ali verujemo da to treba učiniti na dobrobit svih građana Republike Slovenije, sadašnjih i budućih generacija”, naveo je HSE, i upozorio da u Sloveniji nema obnovljivih izvora energije u izobilju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kvalitet-vazduha-eu

EU uvodi oštrija pravila za najštetnije zagađivače vazduha

17. jun 2019. - Novim pravilima postavljaju se stroža ograničenja za 2030. godinu za zagađivače vazduha sa ozbiljnim uticajem na zdravlje

Emisije iz industrije proizvodnje plastike će se utrostručiti do 2050. godine

Emisije iz proizvodnje plastike na putu da se do 2050. godine utrostruče

17. jun 2019. - Istraživači upozoravaju da bi emisije gasova sa efektom staklene bašte iz proizvodnje plastike mogle da se utrostruče do 2050. godine

Ecocourt business 3×3 – Prijavite se za ekološki turnir u basketu

Ecocourt Business 3×3 – prijavite se za ekološki turnir u basketu

17. jun 2019. - Edukort poziva sve kompanije da se prijave za učešće na ekološkom turniru u basketu, koji će se održati 18. maja na Adi Ciganliji

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

17. jun 2019. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji