Električna energija

Zapadni Balkan prošao pola puta ka integraciji tržišta struje

Slika: Pixabay

Objavljeno

06.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Zapadnobalkanski samit 12. jula u Trstu u Italiji mogao bi da podigne svest o tome koliko je važno pokrenuti regionalno tržište električne energije i da se ispune obaveze i država članica Evropske unije i šest zemalja regiona, kažu u Sekretarijatu Energetske zajednice.

Izveštaj o monitoringu za struju u zapadnobalkanskoj šestorci (WB6) beleži da su vlade preuzele odgovornost da povežu tržište (market coupling) na osnovu memoranduma o razumevanju potpisanog u Beču 27. aprila prošle godine. Samit na kome je inicijativa pokrenuta održan je u austrijskoj prestonici u avgustu 2015. godine. Srbija i Crna Gora su najviše napredovale, prešavši po skoro 70 odsto puta u implementaciji takozvanih mekih mera (soft measures). Albanija i Bosna i Hercegovina se bliže polovini, dok se Kosovo i Makedonija primiču nivou od dve petine.

Prepreke po zemljama

Polovina puta je pređena na ukupnom nivou, ali po zemljama ponaosob napredak je komplikovaniji i zavisi od poteza vlasti, dodaje se u dokumentu. BiH i Makedonija još nisu usvojile zakone prilagođene  Trećem energetskom paketu EU. „U slučaju Albanije, vlada te zemlje tek treba da usvoji odluke neophodne da se promeni Zakon o sektoru struje i da se primeni tržišni model. Napore Kosova da razvije tržište ograničava neprimenjivanje sporazuma operatera sistema prenosa Kosova i Srbije… te čekanje na integraciju tržišta s Albanijom“, naveo je sekretarijat. Crna Gora je jedina država gde se ne očekuju veće prepreke.

Napori za balansiranje

Vlade regiona su se dogovorile da će sastaviti sporazume o povezivanju tržišta otvorene za sve operatere berzi struje u grupi WB6 i okolnim zemljama. Koordinisan put integracije u regionalno tržište za balansiranje je drugi zadatak, a tiče se domaćih operatera sistema prenosa (TSO). Uvođenje očitavanja neto debalansa u regionu jedan je od ključnih elemenata prekograničnog balansiranja, navedeno je u izveštaju. Konačno, sporazum svih operatera sistema je potreban za regionalno koordinisano obračunavanje raspoloživog kapaciteta, dodao je sekretarijat.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

6. april 2017. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

6. april 2017. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači

krivaca vetropark dunav srbija

Otvoren vetropark Krivača – prvi južno od Save i Dunava u Srbiji

6. april 2017. - Kompanije MK grupa i Alfi Renewables svečano su otvorile vetropark Krivača u Golupcu, u istočnoj Srbiji

Pred bankarima velik broj zahteva za garancije za priključenje na mrežu Beogradski energetski forum

Pred bankarima velik broj zahteva za garancije za priključenje na mrežu

6. april 2017. - Banke dobijaju velik broj zahteva za izdavanje garancija za priključenje na mrežu, a većina investitora nudi čvrste instrumente obezbeđenja, rečeno je na Beogradskom energetskom forumu.