Električna energija

Zapadni Balkan prošao pola puta ka integraciji tržišta struje

Slika: Pixabay

Objavljeno

06.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Zapadnobalkanski samit 12. jula u Trstu u Italiji mogao bi da podigne svest o tome koliko je važno pokrenuti regionalno tržište električne energije i da se ispune obaveze i država članica Evropske unije i šest zemalja regiona, kažu u Sekretarijatu Energetske zajednice.

Izveštaj o monitoringu za struju u zapadnobalkanskoj šestorci (WB6) beleži da su vlade preuzele odgovornost da povežu tržište (market coupling) na osnovu memoranduma o razumevanju potpisanog u Beču 27. aprila prošle godine. Samit na kome je inicijativa pokrenuta održan je u austrijskoj prestonici u avgustu 2015. godine. Srbija i Crna Gora su najviše napredovale, prešavši po skoro 70 odsto puta u implementaciji takozvanih mekih mera (soft measures). Albanija i Bosna i Hercegovina se bliže polovini, dok se Kosovo i Makedonija primiču nivou od dve petine.

Prepreke po zemljama

Polovina puta je pređena na ukupnom nivou, ali po zemljama ponaosob napredak je komplikovaniji i zavisi od poteza vlasti, dodaje se u dokumentu. BiH i Makedonija još nisu usvojile zakone prilagođene  Trećem energetskom paketu EU. „U slučaju Albanije, vlada te zemlje tek treba da usvoji odluke neophodne da se promeni Zakon o sektoru struje i da se primeni tržišni model. Napore Kosova da razvije tržište ograničava neprimenjivanje sporazuma operatera sistema prenosa Kosova i Srbije… te čekanje na integraciju tržišta s Albanijom“, naveo je sekretarijat. Crna Gora je jedina država gde se ne očekuju veće prepreke.

Napori za balansiranje

Vlade regiona su se dogovorile da će sastaviti sporazume o povezivanju tržišta otvorene za sve operatere berzi struje u grupi WB6 i okolnim zemljama. Koordinisan put integracije u regionalno tržište za balansiranje je drugi zadatak, a tiče se domaćih operatera sistema prenosa (TSO). Uvođenje očitavanja neto debalansa u regionu jedan je od ključnih elemenata prekograničnog balansiranja, navedeno je u izveštaju. Konačno, sporazum svih operatera sistema je potreban za regionalno koordinisano obračunavanje raspoloživog kapaciteta, dodao je sekretarijat.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija produžava stanje energetske krize za još šest meseci

02 децембра 2021 - Cilj odluke je da se obezbedi sprovođenje mera i aktivnosti za prevazilaženje problema u snabdevanju električnom energijom

ers becka berza obveznice saglasnost

Elektroprivreda Republike Srpske dobila saglasnost da emituje obveznice na Bečkoj berzi

02 децембра 2021 - Dobar test za ERS da na međunarodnom finansijskom tržištu proveri da li ima onih koji su zainteresovani da kupe njene obveznice

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Struja na 0!

01 децембра 2021 - Ne to. 0! Struja na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom