Životna sredina

Zaoštravaju se podele u Srbiji oko planova za rudarenje litijuma

Zaostravaju se podele u Srbiji oko planova za rudarenje litijuma

Foto: Eko straža / X

Objavljeno

01.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

01.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Eko straža je održala protest ispred zgrade Radio-televizije Srbije da skrene pažnju na hapšenje i krivične prijave protiv nekoliko desetina aktivista i aktivistkinja koji se zalažu za zabranu istraživanja i iskopavanja ruda litijuma i bora. S druge strane, Ministarstvo rudarstva i energetike je saopštilo da je primilo anonimnu pretnju u vezi s projektom Jadar kompanije Rio Tinto.

Procenjuje se da je i do šezdeset protivnika rudarenja litijuma i učesnika niza protesta privedeno u poslednja dva i po meseca, izjavila je na večerašnjem skupu ispred RTS-a Nina Ciganović iz Eko straže. Najviše ljudi je uhapšeno 17. avgusta. Sedam dana ranije je u Beogradu održan najveći protest sa zahtevom da se u celoj Srbiji zabrane istraživanja i rudarenje ruda litijuma i bora.

Neki aktivisti i aktivistkinje su osumnjičeni ili su protiv njih podnete krivične prijave za izuzetno ozbiljna dela – pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja i izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti. Bilo je takođe primera izbijanja sumnjivih požara i pretnji preko društvenih mreža, ali i vanredne poreske kontrole.

Policija je privela nekog u gotovo svakom mestu u kojem su održani protesti. Među njima su pripadnici inicijativa i pokreta kao što su Eko straža i Čuvari/ke vatre te opozicionih stranaka: Kreni-promeni, Srbija centar (SRCE) i drugih. Oni su podržali skup pored zgrade javnog medijskog servisa Srbije.

Dva i po meseca tenzija zbog projekata za rudarenje litijuma

Rio Tinto je polovinom juna pojačao promotivnu kampanju za svoj projekat rudnika litijuma i postrojenja za preradu u dolini Jadra, a predsednik Aleksandar Vučić nagovestio da će država opet da ga podrži. To je dovelo do obnavljanja talasa protesta širom Srbije protiv ove investicije, iskopavanja tog alkalnog metala uopšte, ali i drugih planova za rudarenje, kao i brojnih lokalnih ekoloških problema.

Ustavni sud je ubrzo poništio odluku Vlade Srbije iz 2022. o ukidanju prostornog plana za projekat Jadar, a ona ga je vratila na snagu. Zatim je sa Evropskom komisijom potpisala memorandum o razumevanju o uspostavljanju strateškog partnerstva za sirovine i lanac vrednosti u proizvodnji baterija i električnih vozila.

Simišić: Svako treba da bude ekološki aktivista

Eko straža od RTS-a zahteva prostor u dnevniku u roku od nedelju dana i u suprotnom preti krivičnom prijavom protiv generalnog direktora Dragana Bujoševića. Traži i disciplinske mere u tužilaštvu zbog hapšenja i pokretanja postupaka zbog aktivista i pretresa njihovih kuća i stanova kao i da im se vrate mobilni uređaji.

Javni servis je večeras u dnevniku preneo da je protest održan.

Osnivač Eko straže Bojan Simišić kazao je okupljenima da vlasti konstruišu krivična dela i optužio provladine tabloide da blati protivnike istraživanja i eksploatacije litijuma, nazivajući ih izdajnicima i špijunima. „Svako ima pravo na zdravu životnu sredinu“, citirao je odredbu iz ustava i naglasio da svako treba da bude ekološki aktivista da bi životna sredina u Srbiji mogla da se sačuva.

Aktivistkinje i aktivisti se suočavaju s optužbama za pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja i izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti

Simišić tvrdi da su se vlasti obrušile na članove porodica mnogih aktivista i demonstranata. Ranije je objavio da je njegovoj supruzi Jeleni Janković Simišić stigao „nalog za privođenje“. Više javno tužilaštvo ga je demantovalo, obrazloživši da je reč o obaveštenju u vezi sa parničnim postupkom po njenoj tužbi. Simišić je uzvratio da nikog nije tužila i napomenuo da ona nema veze sa Eko stražom.

Primer za uspešnu borbu protiv korporacije

Govornici su takođe podsetili da je vlast ignorisala narodnu inicijativu od pre dve godine, sa preko 38.000 potpisa, da se zabrane istraživanja i rudarenje litijuma i bora. Narodna skupština je po zakonu bila dužna da raspravlja o tom predlogu.

Aleksandar Matković, naučni saradnik na Institutu ekonomskih nauka, ocenio je da će borba biti gorka i duga. “Ovo gleda Portugal. Ovo gleda Čile. Ovo gledaju građani drugih zemalja. Oni gledaju vas. Oni gledaju vas i vašu borbu, jer ste vi njima primer za uspešnu borbu protiv korporacije. Jer da vi niste stali, oni bi već kopali”, kazao je okupljenima.

Naučni saradnik na Institutu ekonomskih nauka Aleksandar Matković dobio je anonimne pretnje smrću zbog svoje kolumne

Nakon što je pre tri nedelje objavio analizu moguće štete od projekta Jadar i oslanjanja na rudarstvo i upozorio da Srbija može da postane „rudarska kolonija Evrope“, Matković je dobio pretnje smrću.

Treba pomenuti i da je vebsajt nove anonimne grupe Kopaćemo objavio spisak kojeg je nazvao „registar ekoloških terorista“. Među dvadeset targetiranih su organizatori protesta Zlatko Kokanović, Aleksandar Jovanović Ćuta, Ivan Bjelić, Bojan Simišić, Marijana Petković, Nebojša Petković i Dragan Simović. Aktivisti su taj potez protumačili kao pretnju.

Ministarstvo primilo pretnju

Predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije tvrde da bar dve godine neće biti donesena konačna odluka o projektu Jadar britansko-australijskog rudarskog giganta Rio Tinta. Oni pozivaju stručnu javnost i građane na objektivan dijalog.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da su nadležni organi obavešteni o anonimnoj pretnji koja je imejlom stigla ministarstvu, u vezi sa projektom Jadar. Nazvala ju je rezultatom raznih dezinformacija i širenja panike i straha proteklih godina.

Ministarstvo je dodalo da je reč o zastrašivanju i pretnji zaposlenima. „Ponavljamo, dijalog struke je ključan, a ne lažnih ekologa i političara koji se pod plaštom borbe za životnu sredinu zapravo bore za nasilan dolazak na vlast“, stoji u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dolina Jadra Srbija

Projekat Jadar – najvažniji događaji koji su obeležili najkontroverzniju investiciju u novijoj istoriji Srbije

1. septembar 2024. - Nijedna investicija u novijoj istoriji Srbije nije izazvala toliko kontroverzi kao projekat Jadar rudarske kompanije...

Confindustria, ESG conference

Konferencija ‘ESG, a way of life and doing business’ biće održana u Beogradu 25. septembra

1. septembar 2024. - Konferencija ESG, a way of life and doing business održaće se 25. septembra u Beogradu u Privrednoj komori Srbije

srbija sepa izvestaj zagadjen vazduh

Vazduh je u 2023. bio prekomerno zagađen u 21 mestu u Srbiji

1. septembar 2024. - Agencija za zaštitu životne sredine saopštila da je u 2023. kvalitet vazduha u Srbiji značajno unapređen u odnosu na 2022.

Strategija zastite zivotne sredine Zelena Agenda Republike Srbije

Objavljena radna verzija Strategije zaštite životne sredine – Zelena Agenda Republike Srbije za period 2024 – 2033.

1. septembar 2024. - Konsultacije će se sprovoditi u periodu od 03. septembra – 03. oktobra 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine