OIE

Zagrebačka domaćinstva i firme imaju priliku da se prijave za grupnu instalaciju solarnih elektrana

ZEZ zagreb grupna nabavka solarne elektrane

Foto: ZEZ

Objavljeno

08.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Domaćinstva i firme sa teritorije Zagreba i zagrebačke županije imaju mogućnost da se prijave za grupnu nabavku solarnih elektrana.

Grupnu nabavku organizuje Zelena energetska zadruga (ZEZ) preko neprofitnog servisa Na sunčanoj strani.

Na ovaj nači, kako kažu u ZEZ-u, eliminišu se nekvalitetni i nepouzdani proizvodi, proizvodi niske efikasnosti, proizvodi neproverenih proizvođača, kao i problem manjka robe na tržištu prezauzetosti instalatera koji u narednom periodu lepog vremena nemaju vremena za brze instalacije.

Grupnom nabavkom udružuju se domaćinstva i firme, koji žele da postanu prozjumeri, u nabavci opreme i usluga kako bi se postigli bolji uslovi i prednosti pri realizaciji solarnih elektrana. Povoljniji uslovi, kako se navodi, rezultat su zajedničkih pregovara sa izvođačima radova.

Grupna nabavka smanjuje troškove ugradnje solarne elektrane

Inače, ZEZ je testiranje i organizaciju prve grupne nabavke pokrenuo 2021. i u dva kruga sprovođenja na području Zagreba i Slavonskog Broda pokazala se višestruko korisnom.

Dosadašnjim učesnicima grupna nabavka je, kako tvrde u Zadruzi, osigurala bolje uslove kod dobavljača, smanjenje troškova nabavke, kvalitetniju opremu, veću transparentnost procesa realizacije i pouzdane instalatere.

Poziv za učestvovanje u grupnoj nabavci otvoren je do 10. avgusta.

Harabajs: Grupnom nabavkom želimo osnažiti građane za ulaganje u solarnu energiju

Veselina Harabajs, menadžer poslovnog razvoja ZEZ-a, kaže da su grupnu nabavku pokrenuli sa ciljem da svima koji imaju problema da razumeju ponude za opremu, izbor instalatera, osiguranje termina ugradnje, promene u cenama, ugradnju solarne elektrane učine bržom, jednostavnijom i isplativijom.

Konačna količina opreme i konačan broj učesnika grupne nabavke odrediće popust koji će oni ostvariti učestvovanjem u ovakvom procesu gradnje fotonaponske elektrane, koji je planiran da se završi do kraja 2023.

„Grupnom nabavom želimo osnažiti građane za ulaganje u solarnu energiju koje će im se isplatiti, ali i koje će za njih biti što jednostavnije i brže. Time želimo da na isto potaknu i svoje susjede i poznanike, a posljedično i da potaknu što veće korištenje solarnog potencijala Hrvatske”, pojasnila je Harabajs.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

8. avgust 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

8. avgust 2023. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

8. avgust 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

8. avgust 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme