Energetska efikasnost

Zagreb menja 40 odsto javne rasvete i priprema se da postane pametan grad

Zagreb 40 odsto javne rasvete pametan grad

Foto: iStock

Objavljeno

15.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Zagreb će sprovesti rekonstrukciju 40 procenata javne rasvete po modelu javno-privatnog partnerstva u okviru projekta vrednog 318 miliona kuna (42 miliona evra). Ovaj projekat deo je strategije glavnog grada Hrvatske da postane Pametan Grad Zagreb.

Projektom zamene 40 odsto javne rasvete glavni grad Hrvatske želi da poveća energetsku efikasnost sistema, smanji negativan uticaj na klimu, kao i da se pripremi da postane pametan grad (smart city, eng.), navela je Regionalna energetska agencija sjeverozapadne HrvatskeREGEA, koja je pripremila i operativno izvodi projekat.

Vrednost ovog poduhvata iznosi 318 miliona kuna, odnosno 42 miliona evra.

Realizacijom projekta, Grad Zagreb će ostvariti uštede u održavanju, odnosno operativnom trošku javne infrastrukture, kao i uštede u potrošnji električne energije od oko 75 procenata, odnosno oko 21 gigavat sata godišnje.

Rekonstrukcijom javne rasvete u Zagrebu biće smanjena i emisija CO2 za oko 5.000 tona na godišenjem nivou, navela je REGEA.

Ugovor o energetskom učinku je garancija isplativosti

Modernizacija sistema javne rasvete je predviđena po modelu ugovora o energetskom učinku (energy performance contracting – EPC).

Po takvom modelu ugovora privatni partner, koji još uvek nije poznat, samostalno projektuje, finansira i izvodi radove na rekonstrukciji javne rasvete i garantuje ostvarenje ugovorenih standarda. Ugovor se sklapa na sedamnaest godina – dve godine su predviđene za projektovanje i izvođenje radova, a petnaest za pružanje usluge javne rasvete.

Program zamene dela javne rasvete realizuje se uz pomoć programa Evropska lokalna energetska podrška (ELENA – European Local Energy Assistance) i projekta RePubLEEc.

Grad se neće zadužiti realizacijom ovog projekta, već se, kako je REGEA navela, „finansijski rasterećuje“, a i podiže se kvalitet javne rasvete. Na osnovu ušteda u troškovima električne energije isplaćivaće se celokupno ulaganje. Grad Zagreb za realizaciju projekta neće morati da planira povećanje rashoda, već smanjenje.

Ovakav EPC ugovor garantuje izvršenje i štiti javni novac, jer se u slučajevima neostvarivanja ugovorenih standarda naknada automatski umanjuje na mesečnom nivou (engl. pay-per-performance scheme), što nije u interesu privatnog partnera, stoji u saopštenju.

Uz svaku svetiljku mogu se ugraditi senzori

Ugovorom je predviđeno i otvaranje upravljačko-nadzornog centra sistema javne rasvete, pa će grad imati mogućnost komunikacije i nadzora i regulacije svetiljki u stvarnom vremenu, kao i evidenciju kvarova i potrošnje energije. Svaka svetiljka u sistemu će imati predviđeno mesto za postavljanje različitih senzora – za merenje buke, temperature vazduha, vlage, protoka vozila, osvetljenosti, nadzora punjača električnih vozila i komunikacijskih antena. Sve to zajedno stvara mogućnosti za Smart City aplikaciju.

Prethodno je sa Evropskom investicionom bankom unutar finansijskog instrumenta ELENA sklopljen ugovor o sufinansiranju troškova izrade tehničke dokumentacije i pripreme projekta Energetski efikasna obnova javne rasvete u Zagrebu (RePubLEEc). Vreme realizacije  pripremnog projekta je od 2018. do 2021. godine. Energetski efikasna obnova javne rasvete je deo strategije Pametnog Grada Zagreba, u oblasti „Pametno upravljanje energijom i komunalnim uslugama“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

15. novembar 2021. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

15. novembar 2021. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke, ističe na početku razgovora Petr Herman, predsednik Schneider Electric klastera za jugoistočnu Evropu

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

15. novembar 2021. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

EU brze odobravati projekte zelene energije olabaviti ekoloske propise

EU će brže odobravati projekte zelene energije, olabaviti ekološke propise

15. novembar 2021. - Evropska komisija traži da se pojednostavi izdavanje dozvola za projekte zelene energije, ali i da se ublaže propisi za zaštitu okoline