Energetska efikasnost

Zagreb menja 40 odsto javne rasvete i priprema se da postane pametan grad

Zagreb 40 odsto javne rasvete pametan grad

Foto: iStock

Objavljeno

15.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Zagreb će sprovesti rekonstrukciju 40 procenata javne rasvete po modelu javno-privatnog partnerstva u okviru projekta vrednog 318 miliona kuna (42 miliona evra). Ovaj projekat deo je strategije glavnog grada Hrvatske da postane Pametan Grad Zagreb.

Projektom zamene 40 odsto javne rasvete glavni grad Hrvatske želi da poveća energetsku efikasnost sistema, smanji negativan uticaj na klimu, kao i da se pripremi da postane pametan grad (smart city, eng.), navela je Regionalna energetska agencija sjeverozapadne HrvatskeREGEA, koja je pripremila i operativno izvodi projekat.

Vrednost ovog poduhvata iznosi 318 miliona kuna, odnosno 42 miliona evra.

Realizacijom projekta, Grad Zagreb će ostvariti uštede u održavanju, odnosno operativnom trošku javne infrastrukture, kao i uštede u potrošnji električne energije od oko 75 procenata, odnosno oko 21 gigavat sata godišnje.

Rekonstrukcijom javne rasvete u Zagrebu biće smanjena i emisija CO2 za oko 5.000 tona na godišenjem nivou, navela je REGEA.

Ugovor o energetskom učinku je garancija isplativosti

Modernizacija sistema javne rasvete je predviđena po modelu ugovora o energetskom učinku (energy performance contracting – EPC).

Po takvom modelu ugovora privatni partner, koji još uvek nije poznat, samostalno projektuje, finansira i izvodi radove na rekonstrukciji javne rasvete i garantuje ostvarenje ugovorenih standarda. Ugovor se sklapa na sedamnaest godina – dve godine su predviđene za projektovanje i izvođenje radova, a petnaest za pružanje usluge javne rasvete.

Program zamene dela javne rasvete realizuje se uz pomoć programa Evropska lokalna energetska podrška (ELENA – European Local Energy Assistance) i projekta RePubLEEc.

Grad se neće zadužiti realizacijom ovog projekta, već se, kako je REGEA navela, „finansijski rasterećuje“, a i podiže se kvalitet javne rasvete. Na osnovu ušteda u troškovima električne energije isplaćivaće se celokupno ulaganje. Grad Zagreb za realizaciju projekta neće morati da planira povećanje rashoda, već smanjenje.

Ovakav EPC ugovor garantuje izvršenje i štiti javni novac, jer se u slučajevima neostvarivanja ugovorenih standarda naknada automatski umanjuje na mesečnom nivou (engl. pay-per-performance scheme), što nije u interesu privatnog partnera, stoji u saopštenju.

Uz svaku svetiljku mogu se ugraditi senzori

Ugovorom je predviđeno i otvaranje upravljačko-nadzornog centra sistema javne rasvete, pa će grad imati mogućnost komunikacije i nadzora i regulacije svetiljki u stvarnom vremenu, kao i evidenciju kvarova i potrošnje energije. Svaka svetiljka u sistemu će imati predviđeno mesto za postavljanje različitih senzora – za merenje buke, temperature vazduha, vlage, protoka vozila, osvetljenosti, nadzora punjača električnih vozila i komunikacijskih antena. Sve to zajedno stvara mogućnosti za Smart City aplikaciju.

Prethodno je sa Evropskom investicionom bankom unutar finansijskog instrumenta ELENA sklopljen ugovor o sufinansiranju troškova izrade tehničke dokumentacije i pripreme projekta Energetski efikasna obnova javne rasvete u Zagrebu (RePubLEEc). Vreme realizacije  pripremnog projekta je od 2018. do 2021. godine. Energetski efikasna obnova javne rasvete je deo strategije Pametnog Grada Zagreba, u oblasti „Pametno upravljanje energijom i komunalnim uslugama“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

15. novembar 2021. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

15. novembar 2021. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

15. novembar 2021. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Ovih 18 energetskih kompanija su među 50 najinovativnijih kompanija na svetu

Ovih 18 energetskih kompanija je među 50 najinovativnijih na svetu

15. novembar 2021. - Svedoci smo četvrte tehnološke revolucije – inovacije nikada nisu bile važnije. BCG je objavio listu 50 najinovativnijih kompanija na svetu.