Energetska efikasnost

Zagreb menja 40 odsto javne rasvete i priprema se da postane pametan grad

Zagreb 40 odsto javne rasvete pametan grad

Foto: iStock

Objavljeno

15.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Zagreb će sprovesti rekonstrukciju 40 procenata javne rasvete po modelu javno-privatnog partnerstva u okviru projekta vrednog 318 miliona kuna (42 miliona evra). Ovaj projekat deo je strategije glavnog grada Hrvatske da postane Pametan Grad Zagreb.

Projektom zamene 40 odsto javne rasvete glavni grad Hrvatske želi da poveća energetsku efikasnost sistema, smanji negativan uticaj na klimu, kao i da se pripremi da postane pametan grad (smart city, eng.), navela je Regionalna energetska agencija sjeverozapadne HrvatskeREGEA, koja je pripremila i operativno izvodi projekat.

Vrednost ovog poduhvata iznosi 318 miliona kuna, odnosno 42 miliona evra.

Realizacijom projekta, Grad Zagreb će ostvariti uštede u održavanju, odnosno operativnom trošku javne infrastrukture, kao i uštede u potrošnji električne energije od oko 75 procenata, odnosno oko 21 gigavat sata godišnje.

Rekonstrukcijom javne rasvete u Zagrebu biće smanjena i emisija CO2 za oko 5.000 tona na godišenjem nivou, navela je REGEA.

Ugovor o energetskom učinku je garancija isplativosti

Modernizacija sistema javne rasvete je predviđena po modelu ugovora o energetskom učinku (energy performance contracting – EPC).

Po takvom modelu ugovora privatni partner, koji još uvek nije poznat, samostalno projektuje, finansira i izvodi radove na rekonstrukciji javne rasvete i garantuje ostvarenje ugovorenih standarda. Ugovor se sklapa na sedamnaest godina – dve godine su predviđene za projektovanje i izvođenje radova, a petnaest za pružanje usluge javne rasvete.

Program zamene dela javne rasvete realizuje se uz pomoć programa Evropska lokalna energetska podrška (ELENA – European Local Energy Assistance) i projekta RePubLEEc.

Grad se neće zadužiti realizacijom ovog projekta, već se, kako je REGEA navela, „finansijski rasterećuje“, a i podiže se kvalitet javne rasvete. Na osnovu ušteda u troškovima električne energije isplaćivaće se celokupno ulaganje. Grad Zagreb za realizaciju projekta neće morati da planira povećanje rashoda, već smanjenje.

Ovakav EPC ugovor garantuje izvršenje i štiti javni novac, jer se u slučajevima neostvarivanja ugovorenih standarda naknada automatski umanjuje na mesečnom nivou (engl. pay-per-performance scheme), što nije u interesu privatnog partnera, stoji u saopštenju.

Uz svaku svetiljku mogu se ugraditi senzori

Ugovorom je predviđeno i otvaranje upravljačko-nadzornog centra sistema javne rasvete, pa će grad imati mogućnost komunikacije i nadzora i regulacije svetiljki u stvarnom vremenu, kao i evidenciju kvarova i potrošnje energije. Svaka svetiljka u sistemu će imati predviđeno mesto za postavljanje različitih senzora – za merenje buke, temperature vazduha, vlage, protoka vozila, osvetljenosti, nadzora punjača električnih vozila i komunikacijskih antena. Sve to zajedno stvara mogućnosti za Smart City aplikaciju.

Prethodno je sa Evropskom investicionom bankom unutar finansijskog instrumenta ELENA sklopljen ugovor o sufinansiranju troškova izrade tehničke dokumentacije i pripreme projekta Energetski efikasna obnova javne rasvete u Zagrebu (RePubLEEc). Vreme realizacije  pripremnog projekta je od 2018. do 2021. godine. Energetski efikasna obnova javne rasvete je deo strategije Pametnog Grada Zagreba, u oblasti „Pametno upravljanje energijom i komunalnim uslugama“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija energetska sanacija javni esco projekat

Objavljen spisak 600 zgrada izabranih za energetsku sanaciju u 14 gradova u Srbiji

15. novembar 2021. - Na konkurs koji su raspisali Ministarstvo rudarstva i energetike  i EBRD prijavilo se 1.500 stambenih zajednica

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

15. novembar 2021. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

15. novembar 2021. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

15. novembar 2021. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu