Otpad

Za sanaciju deponije Leć u Hrvatskoj bespovratnih 1.7 miliona evra od EU

deponija-lec

Slika; Ministarstvo zaštite okoliša Hrvatske

Objavljeno

16.01.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

16.01.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Deponija otpada Leć u Vodicama, u Hrvatskoj, koja je prostire na 3 hektara, uskoro bi trebalo da bude sanirana i zatvorena – ugovor o o ovom projektu potpisan je prošle nedelje. Njegova ukupna vrednost iznosi 16,2 miliona kuna (2.18 miliona evra), od čega je 85 odsto obezbedila EU.

Ovo je prvi ugovor u Hrvatskoj za dodelu bespovratnih sredstava Evropske unije realizovanih putem javnog poziva hrvatskog Ministarstva zaštite životne sredine i energetike (MZOIP) za sanaciju deponija neopasnog otpada. Deponija Leć je prvi projekat sanacije koji će biti finansiran iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Evropska unija je, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija odvojila bespovratnih 12.8 miliona kuna (1.7 miliona evra) za sanaciju i zatvaranje deponije Leć. Preostala sredstva, odnosno 3.4 miliona kuna (oko 460.000 evra) obezbedili su Fond za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti i Grad Vodice: Fond 10 posto, a Grad Vodice 5 posto.

Ugovor su potpisali Tomislav Ćorić, ministar zaštite životne sredine i energetike Hrvatske, Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoline i energetske efikasnosti, i gradonačelnica Vodica Nelka Tomić.

Ministar Ćorić pozvao je prilikom potpisivanja ovog ugovora i ostale lokalne samouprave da iskoriste sredstva za sanaciju deponija. Konkurs Ministarstva još traje a na raspolaganju je ukupno 80 miliona kuna ( 10,8 miliona evra) za sufinansiranje ovih projekata.

U Hrvatskoj će se u 2018, po ministrovim rečima, nastaviti sa sanacijom i zatvaranjem deponija. Dugoročni cilj je da se u narednom period uspostavi celovti sistem upravljanja otpadom, a aktivnosti u tom pravcu zasnivaju se na primarnoj selekciji, odnosno odvajanju otpada, počev od domaćinstava.

U Šibensko-kninskoj županiji sprovodi se projekat uspostavljanja celovitog upravljanja  otpadom. U toku je i konkurs za izbor izvođača radova za izgradnju centra za upravljanje otpadom Bikarac.

Firma Bikarac, u vlasništvu grada Šibenika, objavila je tender za projektovanje i izgradnju postrojenja za preradu otpada i pratećih objekata u blizini ovog grada početkom decembra poršle godine. Projekat je vredan 130 miliona kuna (17,2 miliona evra). Novac je osiguran iz Kohezionog fonda Evropske unije i Hrvatskog fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnost.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

podgorica deponija spalionica otpada

Mujović: Gradnja spalionice otpada u Podgorici je dobitna kombinacija

16. januar 2018. - Podgorica bi mogla da dobije spalionicu otpada što je plan komunalnog preduzeća Deponija koji podržava i Saša Mujović, ministar energetike

Ekonomska steta zagadjenja okeana iznosiće 731 milijardu dolara do 2050. godine

Šteta od zagađenja okeana plastikom do 2050. može da dostigne 731 milijardu dolara

16. januar 2018. - Ukoliko se punjenje okeana plastičnim otpadom nastavi, potencijalna ekonomska šteta do 2050. godine iznosi ukupno 731 milijardu dolara

grad zagreb koncesija procistac otpadnih voda tomasevic

Zagreb raskinuo koncesiju za otpadne vode sa firmama E.ON i EVN

16. januar 2018. - Gradske vlasti su raskinule ugovor o koncesiji potpisan 2000. godine koji je trebalo da bude na snazi do 2028.

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

16. januar 2018. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja