Voda

Za otpadne vode i zaštitu životne sredine, norveški model je dobar primer Srbiji

Slika: Pixabay

Objavljeno

13.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Iskustva Norveške bi mogla da budu model Srbiji za otvaranje 27. poglavlja o ekologiji, saopštila je ambasada te skandinavske zemlje. Time bi se olakšalo rešavanje “crne tačke” u predpristupnim pregovorima sa EU, jer se procenjuje da će Srbija morati da uloži čak 4,9 milijardi evra samo za tretman neophodan za otpadne vode.

U Srbiji se danas prerađuje samo 5 do 10 odsto otpadnih voda. Postrojenja za prečišćavanje ima šest puta manje nego što su potrebe zemlje, a samo osam pogona radi u skladu sa evropskim standardima. Ambasada Norveške smatra da su u toj oblasti moguće uštede, što je ta zemlja dokazala inovativnim tehnologijama, naročito kod tretmana otpadnih voda.

Norveška kompanija Cambi je razvila tehnologiju kojom se biogas, dobijen tretmanom otpadnih voda, može koristiti za gradski prevoz, navodi se u saopštenju. To je primenjeno na gradskim autobusima u Oslu.  Autobusi koji koriste biogas iz tih pogona, veoma su tihi i ispuštaju manje količine štetnih gasova, čime se poboljšava kvalitet vazduha, dok istovremeno gradske vlasti ostvaruju uštede jer to gorivo ne plaćaju.

“Posredstvom srpske kompanije BBD Grupa (Balkan Business Development Group), Norveška i Cambi su spremni da Srbiji ponude svoja napredna tehnološka rešenja tretmana otpadnih voda u industrijskim postrojenjima i komunalnim objektima”.

Šabac zainteresovan da koristi biogas iz otpadnih voda 

Ambasada Norveške podseća da su gradske vlasti u Šapcu već izrazile interesovanje za tu ideju, kao i da su u kontaktu i sa drugim gradovima u Srbiji.

Menadžer za energetiku Grada Šapca, Slobodan Jerotić je za Balkan Green Energy News potvrdio da razmišljaju o tome jer „biogas dobijen iz prerade otpadnih voda bi mogao da se koristi kao energent za kogenerativnu mašinu čija je izrada u planu“. Prema Jerotićevim rečima, ta mašina bi proizvodila električnu i toplotnu energiju snage 650 kilovata. Druga mogućnost je da se biogas prodaje zainteresovanim kompanijama.

Jerotić: „…biogas dobijen iz prerade otpadnih voda bi mogao da se koristi kao energent za kogenerativnu mašinu čija je izrada u planu.“

Norveška namerava da predstavi najkvalitetnija i dugoročna rešenja za otpadne vode, odnosno sistem pretvaranja otpada u resurs čime se stvara dodatni izvor prihoda za lokalne zajednice. U saopštenju se ističe da Norvežani posebnu pažnju poklanjaju zaštiti životne sredine i energetski efikasnim postrojenjima uz maksimalnu iskorišćenost resursa, zbog čega ta zemlja može da bude primer Srbiji kako da sa manje novca ispuni veoma zahtevno poglavlje 27.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

13. mart 2017. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

13. mart 2017. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

13. mart 2017. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

13. mart 2017. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika