Energetska efikasnost

Za energetsku obnovu porodičnih kuća Hrvatska obezbedila 18,7 miliona evra

energetska-obnova-porodicnih-kuca-Hrvatska

Slika: Pixabay

Objavljeno

20.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlasnici porodičnih kuća u Hrvatskoj od juna će moći da se prijavljuju za sufinansiranje energetske obnove domova u iznosu od 60 do 100 odsto. Hrvatska vlada je za ovu namenu izdvojila 142 miliona kuna (18,7 miliona evra).

Vlada je nedavno usvojila izmene i dopune Programa energetske obnove obiteljskih kuća koji je još ranije pripremilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, ali je sve odoženo zbog korona virusa.

Država će sa 100% finansirati energetsku obnovu kuća u vlasništvu građana kojima preti energetsko siromaštvo

Očekuje se da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u junu raspiše javni poziv za energetsku obnovu. Građani bi trebalo da dobiju barem dva meseca za prikupljanje dokumentacije, saopštilo je Ministarstvo.

Ukupno bi trebalo da se obnovi 1.349 porodičnih kuća

Od ukupnog iznosa 20% ili 28,4 miliona kuna, namenjeno je za građane koji su u opasnosti od energetskog siromaštva. Ovoj kategoriji građana država će finansirati predviđene mere energetske obnove sa 100%. Time bi se, prema proceni, obnovilo 115 kuća.

Sa ostalih 80% ili 113,6 miliona kuna, sufinansiraće se energetska obnova svim ostalim građanima, i to sa udelom od 60%, čime bi se obnovilo 1.234 objekata.

Neke od očekivanih koristi Programa:

  • podsticanje investicija od 207,5 miliona kuna godišnje uz udeo državnih podsticaja od 4% vrednosti ukupne investicije;
  • ostvarivanje oko 56 GWh ušteda energije godišnje,
  • smanjenje izdataka građana za energiju od 24 miliona kuna godišnje;
  • smanjenje emisija CO2 od oko 14.500 tona godišnje.

Subvencije mogu da dobiju svi legalni objekti bez obzira na godinu izgradnje

Energetska obnova porodičnih kuća odnosiće se na postojeće kuće, bez obzira na godinu izgradnje – osnovni uslov je da budu zakonito izgrađene odnosno legalne.

Mogućnost prijave zavisiće od energetskog razreda objekta

Mogućnost prijave zavisiće i od energetskog razreda objekta. Na javni poziv moći će da se prijave porodične kuće iz kontinentalne Hrvatske energetskog razreda D ili niže, odnosno kuće iz primorske Hrvatske energetskog razreda C ili niže.

Planirane mere energetske obnove:

  • povećanje toplotne zaštite svih elemenata spoljašnosti objekata,
  • potpuna energetska obnova, koja podrazumeva kombinaciju mera na spoljašnosti objekta i ugradnje sistema za korišćenje obnovljivih izvora energije.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sve boje vodonika: beli vodonik, održiva energija iz dubine zemlje

Sve boje vodonika: beli vodonik, održiva energija iz dubine zemlje

20. maj 2020. - Beli vodonik, koji se nalazi u geološkim naslagama u prirodnom stanju, postaje predmet sve većeg interesovanja u promišljanju dekarbonizacije

Nagrada-Liderka-odrzive-energetike-ministarki-Dubravki-Dedovic-Djedovic-Handanovic

Nagrada Liderka održive energetike uručena ministarki Dubravki Đedović Handanović

20. maj 2020. - Predsednica CPOR-a i suosnivač mreže žena WISE Srbija Branislava Jovičić uručila je nagradu Liderka održive energetike ministarki Dubravki Đedović Handanović

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

20. maj 2020. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena

eihp nzeb building Vesna Bukarica, Drazen Jaksic Margareta Zidar

Obnova poslovne zgrade Energetskog instituta Hrvoje Požar za standard gotovo nulte energije

20. maj 2020. - Obnova poslovne zgrade je deo većeg projekta "Osnivanje nacionalnog trening centra za zgrade gotovo nulte energije (nZEB)"