OIE

Prijave za energetsku obnovu javnih zgrada u Hrvatskoj od 15. januara

Prijave za energetsku obnovu javnih zgrada u Hrvatskoj počev od 15

Slika: Pixabay

Objavljeno

09.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon 15. januara u Hrvatskoj počinje podnošenje projektnih predloga za energetsku obnovu i korišćenje obnovnljivih izvora energije u zgradama javnog sektora. Za te namene, Evropski fond za regionalni razvoj osigurao je 380 miliona kuna (51 milion evra).

Poziv za projektne predloge za energetsku obnovu uputilo je Hrvatsko Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU) 16. novembra prošle godine. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodeliti za finansiranje prihvatljivih troškova projekta je 80.000 kuna (oko 10.000 evra), a najviši 40 milijuna kuna (5.4 miliona evra).

U saopštenju ministarstva se navodi da će bespovratna sredstva biti dodeljivana putem otvorenog postupka u modalitetu trajnog poziva. Krajnji rok za podnošenje projektnih predloga je 31. decembar 2020, ukoliko namenjena sredstva ne budu ranije utrošena.

Precizira se da je u okviru ovog poziva osigurano 380 miliona kuna iz Evropskog fonda za regionalni razvoj, ali da postoji i mogućnost povećanja ove svote ukoliko bude bilo potrebno.

Kao podnosioci predloga projekata kojima se podstiču energetska efikasnost I korišćenje obnovljivih izvora energije, mogu se pojaviti državni organi, ministarstva, središnji državni uredi, državne organizacije uprave i uredi državne uprave u županijama, jedinice lokalne i regionalne uprave, javne ustanove ili ustanove koje obavljaju društvene delatnosti, verske zajednice i udruženja sa javnim ovlašćenjima koja su definisana zakonom.

Ministarstvo navodi da je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija do sada kroz javne pozive za energetsku obnovu javnih zgrada plasiralo 99,5 miliona evra bespovratnih sredstava Evropskog fonda za regionalni razvoj. Preko pilot projekta za izradu projektne dokumentacije i pilot projekta za radove na energetskoj obnovi, ministarstvo je ugovorilo gotovo 60 miliona kuna iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnost.

Nakon pilot projekata, otvoren je poziv Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost vaspitanja i obrazovanja, i na osnovu njega ugovoreno 214 projekata koji će dobiti više od 342 miliona kuna bespovratnih sredstava iz Evropskog fonda za regionalni razvoj.

Ministarstvo podseća i da je u toku ugovaranje 596 projekata koji su udovoljili uslove za poziv Energetska obnova višestambenih zgrada otvorenog, završenog prošlog januara. Iznos ukupne investicije po ovom pozivu je veći od milijardu kuna, od kojih su više od 560 miliona kuna bespovratna sredstva Evropskog fonda za regionalni razvoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

9. januar 2018. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

9. januar 2018. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

9. januar 2018. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

9. januar 2018. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije