Energetska efikasnost

Za energetsku efikasnost u zemljama Zapadnog Balkana 50 miliona evra

Foto: Pixabay

Objavljeno

10.02.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

10.02.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Sporazum vredan 50 miliona evra čiji je cilj da poboljša energetsku efikasnost i poveća investicije u obnovljivu energiju u šest zemalja Zapadnog Balkana potpisan je u glavnom gradu Makedonije Skoplju.

Sporazum su potpisali predstavnici Evropske komisije, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB) i nemačke razvojne banke KfW na sastanku ministara energetike šest zemalja Zapadnog Balkana koji je održan u Skoplju.

Sastanku je prisustvovao i komesar za proširenje Evropske unije (EU) Johanes Han.

Evropska komisija će podržati šest zemalja Zapadnog Balkana kroz Regionalni program energetske efikasnosti (REEP) grantom od 30 miliona evra, kako navodi EBRD. Zemlje koje će biti podržane su Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo*, Crna Gora i Srbija.

Priprema i nadogradnja zakona o energetskoj efikasnosti, sprovođenje mera energetske efikasnosti i privlačenje privatnih investitora da ulažu u javni sektor, neke su od aktivnosti koje će biti podržane.

REEP za Zapadni Balkan pokrenut je 2013. godine kao zajednička inicijativa Evropske komisije, bilateralnih donatora i zemalja korisnica programa koje sarađuju pod Investicionim okvirom za Zapadni Balkan (WBIF). Program koji sprovodi EBRD obezbeđuje srednjeročno i dugoročno finansiranje sa tehničkom podrškom prilagođenom ključnim politikama za jačanje energetske efikasnosti i ulaganje u obnovljive izvore energije u privatnom i javnom sektoru. Program se sprovodi u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice koji povezuje države, Evropsku komisiju i finansijske institucije.

Program će sa 1,8 miliona evra podržati donatori Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan, koji je i glavni finansijer WBIF. Vlada Austrije donirala je 2,7 miliona evra.

U proteklih 10 godina EBRD je obezbedila preko 2 milijarde evra za realizaciju zelenih investicija u ovih šest zemalja Zapadnog Balkana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

crna gora eko fond subvencije energetska efikasnost

Crna Gora pokrenula najveći program subvencija za energetsku efikasnost

10. februar 2017. - Crna Gora raspisala dva javna poziva za dodelu bespovratne pomoći za primenu mera za povećanje energetske efikasnosti

energetska sanacija objekata javnog znacaja 41 gradu opstini Srbiji

Počinje energetska sanacija objekata od javnog značaja u 41 gradu i opštini u Srbiji

10. februar 2017. - Novo ruho dobijaju objekti od javnog značaja uključujući Hemijski fakultet i KBC Dragiša Mišović u Beogradu i 20 škola i vrtića širom zemlje

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

10. februar 2017. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

10. februar 2017. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu