Mobilnost

Za dva dana biće objavljen javni poziv za sufinansiranje punjača za električna vozila u Hrvatskoj

Slika: Pixabay

Objavljeno

06.05.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

06.05.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) će u sredu, 8. maja, objaviti javni poziv za raspodelu 5,8 miliona kuna (oko 782.000 evra) za sufinansiranje punjača za električna vozila (EV).

Firme, preduzetnici, opštine i neprofitne organizacije imaju moućnost da dobiju do 40% opravdanih troškova, ili do 200.000 kuna (oko 26.980 evra), za projekte instaliranja e-punjača, saopštio je na svom sajtu FZOEU.

Finansijska pomoć će biti isplaćena za stanice sa minimalnom ukupnom snagom od 50 kW jednosmerne električne energije (DC), ili 22 kW naizmenične električne energije (AC). Tehnički koncept neće biti strogo definisan, pa su moguća različita rešenja u smislu naponskih sistema, snage, brzine punjenja, kao i lokacije i saobraćajnih pravaca duž kojih će biti raspoređeni punjači.

Rok da se punjači postave će biti 12 meseci

Finansiranje će biti odobreno po redosledu primljenih prijava do kraja godine ili dok se ne iskoriste planirana sredstva, tako da Fond poziva sve zainteresovane podnosioce zahteva da što pre pripreme predloge projekata i da vode računa da dokumentacija koju šalju bude kompletna“, izjavio je Dubravko Ponoš, direktor FZOEU.

Finansiranje neće biti odobreno za punjače koji su postavljeni pre 8. maja 2019. godine, dok će rok da se projekat sprovede biti 12 meseci.

Hrvatska sada ima 200 punjača za EV

Početkom aprila FZOEU je raspisao i javni poziv za sufinansiranje kupovine „zelenih“ vozila i dobio je više od 2.400 prijava.

Ponoš je naveo da je sufinansiranje punjača za EV logičan korak posle prošlogodišnjeg javnog poziva po kojem je FZOEU odobrio 25 miliona kuna (oko 3,37 miliona evra) za kupovinu oko 900 električnih vozila.

Za Hrvatsku, kao destinaciju koja je privlačna evropskim turistima, koji će je verovatno posetiti vozeći svoje električne automobile, je važno da osigura znatno veći broj mesta na kojima se može obaviti punjenje, u odnosu na sadašnjih oko 200″, rekao je Ponoš.

Inače, nedavno je saopšteno da će Hrvatska do kraja maja dobiti 5 brzih punjača na ključnim transportnim koridorima, autoputevima A1 i A6.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

6. maj 2019. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

hrvatska punionice elektricna vozila hgk

Hrvatska će u punjače za električna vozila uložiti 200 miliona evra

6. maj 2019. - Uredba o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva stupila je na snagu 13. aprila u EU i donosi brojne obaveze za Hrvatsku

minth srbija memorandum elektricna vozila vlada

Kineski Minth planira gradnju fabrike komponenti za električna vozila u Srbiji

6. maj 2019. - Vlada Srbije usvojila je Zaključak o usvajanju teksta Memoranduma o razumevanju između Srbije i privrednog društva Minth Holdings Limited

rimac vern elektricni robotaksi

Rimac predstavio autonomni električni robotaksi Vern

6. maj 2019. - Mate Rimac predstavio je Vern, autonomni električni robotaksi, koji je ime dobio po francuskom piscu Žilu Vernu