OIE

WindEurope savetuje ministre zemalja JIE kako da iskoriste potencijal od 500 GW energije vetra

WindEurope savetuje ministre JIE kako da iskoriste potencijal od 500 GW energije vetra

Slika: Bulgarian Presidency of the Council of the EU

Objavljeno

29.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Giles Dickson, direktor Asocijacije za energiju vetra WindEurope, savetovao je danas ministre energetike Jugoistočne Evrope (JIE) kako da se iskoristi ogroman potencijal energije vetra u regionu, koji se procenjuje na 500 GW, a trenutno je opterećen regulatornim neizvesnostima i visokim projektnim troškovima.

Govoreći na ministarskom sastanku Inicijative o povezivanju zemalja centralne i jugoistočne Evrope (CESEC) u Sofiji, Dikson je upozorio da su nagle i retroaktivne izmene u državnim programima podrške obnovljivoj energiji od 2013. godine povećale premiju rizika na projekte energije vetra u Jugoistočnoj Evropi na čak 12 odsto, u poređenju sa 3,5-4,5 odsto u severozapadnoj Evropi, što je dovelo do viših cena koje plaćaju vlade i potrošači u regionu.

Dikson je pozvao vlade u regionu da mnogo pre kraja 2019. godine dostave svoje nacionalne energetske i klimatske planove (NEKP) za period do 2030. godine, dodavši da ti planovi treba da pokriju integraciju tržišta energije u regionu, zajedničke projekte u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE) i dugoročne strategije dekarbonizacije i elektrifikacije. Sve to bi, kako je naveo, uticalo na smanjenje projektnih troškova.

Udruženje WindEurope, takođe, poziva vlade u regionu da uklone regulatorne i administrativne prepreke za korporativne ugovore o otkupu obnovljive energije (PPA), koji omogućavaju velikim potrošačima kao što su kompanije u IT i hemijskom sektoru i teškoj industriji da nabavljaju energiju proizvedenu iz vetra po povoljnim cenama, rekao je Dikson. To bi, prema njegovim rečima, pomoglo zemljama u regionu da dostignu svoje ciljeve u proizvodnji OIE i otvorilo vrata investicijama vrednim milijarde evra.

WindEurope smatra da tržišta električne energije i elektroenergetske mreže u regionu treba transformisati i prilagoditi energiji vetra i drugim vrstama OIE kako bi potrošači mogli u potpunosti da iskoriste potencijale ove vrste energije, rekao je Dikson.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

29. jun 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

29. jun 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

29. jun 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

29. jun 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji